Obavijesti

News

Komentari 29

Najmlađi prosvjednik među ratarima ima tek 9 mjeseci

Najmlađi prosvjednik među ratarima ima tek 9 mjeseci
17

Seljaci su blokirali jedan trak vitalnih slavonskih prometnica. Sve punktove obišli su HDSSB-ovci Šišljagić i Bubalo koji su im donijeli kobasice i čaj

VIDEO

Uz veliko osiguranje policije koja je regulirala promet, seljaci iz čitave Slavonije i Baranje, organizirani na punktovima Donji Miholjac, Požega, Đakovo, Vinkovci i Baranja, traktorima su blokirali jedan trak ceste vitalnih slavonskih prometnica kako bi mirnim prosvjedima poručili ministru Petru Čobankoviću da su poljoprivreda i seljaci na koljenima. Ratari su u srijedu popodne blokirali s više od 500 traktora u Virovitici, Pitomači, Novoj Bukovici i Čađavici i državne ceste D2 i D34. Promet teče obilazno.
- Naša Vlada vodi uvoznu, a ne politiku rada i izvoza. Duguju nam kapitalne investicije od 2007. godine, zaostale poticaje iz 2008. i one iz 2009. koje su već umanjili, a sada Čobanković kaže kako će ove godine poticaje smanjiti za 40 posto. Duguju nam tri milijarde za protekle tri godine. Mi već sada ne možemo dalje ni u sjetvu ni otplaćivati kredite za traktore i vlastite kuće. Nema gospodarstva koje nije ugroženo. Bit ćemo tu dok nas ministar ne odluči saslušati. Naši pregovarači nisu Laslo i Mavrović jer to nisu ljudi koji su bili na cesti i osjetili jad i bijedu seljaka. Njih ne priznajemo nego tražimo od Čobankovića da nas prizna kao legalnu i većinsku udrugu te da sa nama pregovara - rekao je Tomislav Pokrovac iz Hrvatskog seljačkog saveza dodajući kako su seljaci za kompromis, ali samo pod uvjetom da Čobanković pregovara sa njima direktno.
- Može dio isplate u repromaterijalu, ali dio mora biti u novcu jer naše obitelji ne mogu jesti umjetno gnojivo - kažu okupljeni seljaci vinkovačkog kraja koji su prometnicu blokirali sa čak 300 traktora. U Miholjcu ih je bilo oko 50, u Đakovu isto toliko, a puno više u Požegi i Virovitici. Sve seljačke punktove obišli su čelnici HDSSB-a Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo koji su im donijeli kobasice i čaj.
- U ministarstvu poljoprivrede vlada dugogodišnji nemar, loša rješenja i lažna obećanja i mi zato podržavamo prosvjede. Vlada ima novca sa podvožnjak u Zemuniku i 4,5 milijarde za brodogradnju u ovoj godini, ali nema za seljaka. To ukazuje da je nešto vrlo loše u tom ministarstvu - kazao je Šišljagić. Među prosvjednicima u Vinkovcima bio je i najmlađi, devetomjesečni Noa Balić iz Ilače. On je došao sa mamom, tatom, dva strica te bakom i djedom jer cijela njegova obitelj živi od 50 jutara zemlje. Čekaju 30.000 kuna poticaja i duga.
- Poticaji nam pomažu da ostanemo u plusu, a sada ih ministar hoće smanjiti. Svi smo ušli u taj posao, razmišljali o farmi, o uposlenicima, ali sve nam sada propada jer tržište nije uređeno, jer ne znamo sada ni kome ćemo prodati ni za koju cijenu - kažu Balići, a sličnu priču ima većina ogorčenih prosvjednika.
- Meni nije došla voda do grla. Ja sam već ispod vode, samo mi šešir pluta na površini. Pokidao sam iskaznicu seljačke stranke jer ni ona nije uz nas. Friščić je rekao biti prvi na traktoru, a nema ga nigdje. Zabili su nam svima nož u leđa - kaže Stjepan Filić iz Ilače. 'Dirigira nam Čoban-ković', 'Vlasnik traktora je Hypo Leasing, a ja imam pušing', 'Vama žito, nama slama, mi nećemo više s vama' - samo su neki od transparenata koje su seljaci nosili na prosvjedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi