To je to što me zanima!

Najskuplja slika u povijesti: Za Gauguina dali 2 milijarde kuna

Paul Gauguin je 1892. naslikao sliku Nafea Faa Ipoipo, koja je kako piše NY Times otišla u ruke katarskih vlasnika za 300 mil. dolara i postala najskuplja u povijesti
Vidi originalni članak
Profimedia

Slika francuskog umjetnika Paula Gauguina koja prikazuje dvije Tahićanke prodana je za 300 milijuna dolara (2,022 milijarde kuna) te je postala najskuplje umjetničko djelo u povijesti. 

Nafea Faa Ipoipo (Kad ćeš se vjenčati?) naslikana je 1892. godine i bila je u posjedu švicarskog kolekcionara Rudolfa Staechelina. 

Kako piše BBC, novi vlasnik ove slike je muzej iz Katara, no ovi navodi nisu potvrđeni. Ova je država platila i 259 milijuna dolara za sliku Paula Cezannea, koja je dosad držala rekord. 

Slika je godinama bila posuđena Kunstmuseumu u Baselu, no nakon nesuglasica, odlučio ju je prodati. Za New York Times je rekao kako ne želi reći ime kupca, a nije poznato ni gdje je prodaja održana. Iz Katara još nema potvrde da su kupili sliku. Kraljevska obitelj posljednjih je godina potrošila pravo bogatstvo na slavna zapadnjačka umjetnička djela. 

Idi na 24sata

Komentari 93

  • arcanius 09.02.2015.

    vidio sam daleko ljepše i daleko jeftinije slike... a i Tahićanke...

  • Jim 07.02.2015.

    U iskrivljenim umovima su iskrivljene vrijednosti

  • 07.02.2015.

    Veliki dio Hrvata nema ni za ramu s takve slike, a o slici da ne govorimo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare