To je to što me zanima!

Najveća jedrilica na svijetu uplovila u Bašku Vodu

Jedrilica u vlasništvu ruskog milijardera Andreja Meljničenka duga 143 metra i visoka kao londonski Big Ben usidrila se u Baškoj Vodi
Vidi originalni članak

Najveća jedrilica na svijetu, Jahta A, usidrena je u Baškoj Vodi. Jahta, duga 143, a visoka oko 100 metara, u vlasništvu je ruskog milijardera Andreja Meljničenka.

Može postići brzinu od 24 milje po satu, a ima i podvodnu kupolu od stakla kroz koju se može promatrati morsko dno. 

Na njoj je 54-člana posada, a može ugostiti 20 ljudi. Jahtu je dizajnirao francuski dizajner Philippe Starck, a Meljničenko ju je naručio kao poklon svojoj supruzi Aleksandri prije tri godine, kada mu je rodila dijete. 

Aleksandra, kći Hrvatice i Srbina, bivša je manekenka i pjevačica, a s Meljničenkom je u braku od 2015. godine.

Bogati Rus jahtu je nazvao 'A' kako bi bio siguran da je njegovo plovilo prvo na listi u brodskim registrima. Vrijednost jahte je oko 500 milijuna dolara, a dizajnirana je kako bi što manje štetila okolišu.

ŽENA MU SE DRUŽI S BADRIĆ Ruski milijarder s jahtom od tri milijarde kn stigao u Dubrovnik

Meljničenko je većinski vlasnik tvrtke EuroChem koja proizvodi mineralna gnojiva, a ima i veliki udio u vlasništvu tvrtke SEUK koja se bavi iskapanjem ugljena. U obje tvrtke ima udio vlasništva veći od 90%, a kroz tvrtku SEUK kontrolira gotovo trećinu proizvodnje ugljena u Rusiji. 

Idi na 24sata