To je to što me zanima!

Najveći neboder na svijetu vidi se sa 100 kilometara

Burj Dubai u vlasništvu je UAE. Na službenom otvorenju u ponedjeljak otkrit će svijetu koliko je zapravo visok toranj koji su počeli graditi 2004.
Vidi originalni članak

Uz golemo osiguranje, u ponedjeljak se otvara najviši toranj na svijetu Burj Dubai. Toranj je visok najmanje 831 metar, ali pravu visinu otkriti će tek na otvorenju u ponedjeljak. Na 160 katova potrošili su 330.000 m3 betona i 31.400 tona željeznih šipki. Arhitekti su najavili kako se vlasnici stanova više nikada neće morati spustiti ispod 108. kata jer u Burj Dubaiju imaju sve što im treba. Na 122. katu je ekskluzivni restoran, a iznad je teretana sa zatvorenim i otvorenim bazenom. Nekoliko katova iznad su diskoteke i noćni klubovi. Smješten je između pustinje i mora, a vidi se u krugu od 95 km. Toranj, u vlasništvu države, odlučili su otvoriti unatoč ekonomskoj krizi kako bi spasili reputaciju Dubaija. Arhitekt Bill Baker misli kako bi nakon Burj Dubaija lako mogli izgraditi kilometarski toranj.
Toranj se počeo graditi 2004. godine. U tornju je i luksuzni hotel Armani koji je ujedno središnji element divovskog projekta od 20 milijardi dolara.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • poppy 05.01.2010.

    Luđaci! Imaju mjesta u širinu koliko hoće,a oni grade tornjeve! Meni je ovo nakaradno i uopće se ne uklapa u okolinu. Mjesto mu je prije na Manhattanu nego u ovom brdu pijeska. Gledala sam reportažu snimanu na tajnoj lokaciji u Dubaiju o uvoznoj radnoj snazi koja gradi ovakva \"čudovišta\"-drže ih gladne i žedne, u užasnim neljudskim uvjetima. Rade po 16 sati na dan-plaćaju ih crkavicom, a neki uopće nisu ni plaćeni, još su im uzeli i pasoše da ne mogu pobjeći. Iza ove raskoši stoji drugo lice Dubaija koje svijet još nije vidio!

  • šamar 05.01.2010.

    nekako me vrtoglavica hvata od pomisli da jedem na 122 katu

  • user_27152 05.01.2010.

    ovi grade a ameri ruše

Komentiraj...
Vidi sve komentare