To je to što me zanima!

Najveći rubin ikada pronađen stavljen je na aukciju u Americi, vrijedi više od 30 milijuna $

Rubin od 55,22 karata pronađen u Mozambiku u srpnju 2022., uskoro će postati vrlo vjerovatno i najvrjedniji dragulj te vrste koji se ikada pojavio na aukciji
Vidi originalni članak

Rubin težak 55,22 karata bit će prodan na aukciji Sotheby'sa u New Yorku. Premašivši prethodnu procjenu od 30,3 milijuna dolara, rubin bi mogao postati najvrjedniji dragulj te vrste koji je ikada stavljen na aukciju, javlja CNN.

Aukcija će se održati u lipnju. Kamen se zove Estrela de Fura (Zvijezda Fura). Aukcijska kuća Sotheby's opisala je ovaj rubin kao "izuzetno rijedak".

Kamen je pronašla kanadska tvrtka za obojeno drago kamenje Fura Gems u jednom od svojih rudnika u Mozambiku u srpnju 2022. Izvršni direktor tvrtke Dev Shetty izjavio je da je kamen ove veličine i kvalitete "gotovo nečuven".

Izvorno je kamen težio 101 karat - gotovo dvostruko više od brušene težine i bio je najveći draguljasti rubin ikada pronađen. Prije nego što se kamen pusti na tržište, reže se u simetričan oblik i polira kako bi se uklonile nečistoće i poboljšala boja i sjaj.

Mozambik je sada jedna od svjetski najproduktivnijih zemalja u rudarstvu rubina. Iako dijamanti, posebno dijamanti u boji, dominiraju rekordnom prodajom dragog kamenja, rubini se također smatraju jednim od najrjeđih i najvrjednijih dragulja na svijetu.

Trenutni aukcijski rekord za rubin postavio je Sunrise Ruby, kamen od 25,59 karata pronađen u Mjanmaru, koji je 2015. u Ženevi u Švicarskoj postigao cijenu od 30,3 milijuna dolara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare