To je to što me zanima!

Nakon 69 godina susreo se s čovjekom zbog kojeg sada živi

Leon Gersten (79) preživio je 2. svjetski rat zahvaljujući dobrobiti poljske obitelji. Oni su ga krili od nacista i spasili od konclogora. Vjerojatno je samo zbog njih preživio
Vidi originalni članak

Za Leona Gerstena (79), koji je preživio Holokaust, ovogodišnja će Hanuka imati posebno značenje jer se nakon 69 godina susreo s čovjekom koji ga je skrivao tijekom nacističkog režima u Poljskoj i tako mu spasio život. 

Gersten je svog spasitelja Czeslawa Polzieca (81) dočekao na aerodromu JFK u New Yorku, kako bi zajedno proslavili američki blagdan Dan zahvalnosti i početak židovskog blagdana Hanuke. 

Gersten danas živi u Cederhurstu, u državi New York, a Polziec živi u Mielecu, u Poljskoj. Njihov susret organizirala je Židovska zaklada za pravednike među narodima, organizacija koja okuplja nežidove koji su pomagali Židovima u holokaustu. 

Tijekom Drugog svjetskog rata Gerstena, njegovu majku Friedu Tepper Gersten, te tetu Celiju sa suprugom Hermanom i njihovim sinom Mosheom Wiesenfeldom dvije su godine skrivali Polziecovi roditelji na njihovu tavanu i u tajnom skrovištu na svojoj farmi pokraj poljskog grada Zawadke.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 25

  • hrvatska_u_srcu_1 13.12.2013.

    Ovakvo sto zasluzuje zaseban film .Hollywood , kronicno ti fali ideja - evo jedne.

  • ribomanijak 13.12.2013.

    Konačno jedna priča sa lijepim svršetkom !!! Predivno !!!

  • zenga2 12.12.2013.

    Ovakovih ljudi treba što više da se pamte dobre stvari i loše ne događaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare