To je to što me zanima!

Nakon Akademije, stižu prijave i studentica Filozofskog fakulteta

Hoće li biti i kaznenih prijava, trebalo bi biti poznato uskoro, a Akademija će kanale za prijavu ostaviti otvorenima i u budućnosti. Nekoliko prijava stiglo je i na Filozofski fakultet
Vidi originalni članak

Pandorina je kutija otvorena - na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu posebnom je povjerenstvu stiglo već 20 prijava bivših i sadašnjih studenata zbog seksualnog uznemiravanja i nasilja te diskriminacije.

Koliko god to bilo neugodno za ugled Akademije, dekanica Franka Perković Gamulin odlučila je istjerati mak na konac - studenti se povjerenstvu povjeravaju osobno, a postoje i drugi kanali, pa i za anonimne prijave. Pristiže sve više ispovijesti studenata.

FRANKA PERKOVIĆ Dekanica Akademije: Već idući tjedan kreću prijave DORH-u...

Šest se prijava odnosi na četiri profesora koji i dalje rade na ADU, ostale se tiču tri umirovljena i jednog pokojnog profesora te jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije. Neke se prijave odnose na više osoba, a neke, poručuju s Akademije, “upozoravaju na ukorijenjenost seksističkih i mizoginih (mržnja prema ženama) metoda rada na različitim odsjecima Akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterica kulturne scene”. Hoće li biti i kaznenih prijava, trebalo bi biti poznato uskoro, a Akademija će kanale za prijavu ostaviti otvorenima i u budućnosti. Prema pisanju portala studentski.hr, nekoliko je prijava stiglo i na Filozofski fakultet u Zagrebu, četiri su osobe ondje prijavile seksualno uznemiravanje.

Facebook stranica “Nisam tražila” zakrčena je stotinama priča iz regije, u kojima mnoge žene prvi put progovaraju o seksualnom nasilju. A u medijima priče glumica koje su u tinejdžerskoj dobi napastovali stariji muškarci, dovoljno da se čovjek pita koliko takve patologije još ima. To više nipošto - kao što za mnoge jest - ne smije biti “folklor”, u kojem djevojčice moraju istrpjeti nasilje jer su njemu neki muškarci “prirodno skloni”.

Ničeg tu nema prirodnog, samo bolesnog i zvjerskog. I društvo mora prestati osuđivati žrtve govoreći da “kasno progovaraju”, “promoviraju se”... Traume se potiskuju godinama, a o njima suditi smiju samo stručnjaci koji ih liječe.

Idi na 24sata