To je to što me zanima!

Linić HDZ-u: Dug Hrvatske je 200 milijardi, vi ste to učinili!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu, kaže Linić
Vidi originalni članak

Sabor je u četvrtak nastavio zasjedanje, a zastupnici raspravljaju o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Tim zakonom bi se trebala pojačati zaštita interesa potrošača, klijenata banaka.

S obzirom da Vlada još nije pokrenula proračunski proces za iduću godinu Klub zastupnika HDZ-a tražio je stanku odmah na početku saborske sjednice. Martina Dalić (HDZ) rekla je kako je zakonski rok za to lipanj.

- Nikad se još nije desilo da u rujnu nisu provedene aktivnosti za izradu proračuna za iduću godinu - rekla je Dalić. To je povezala sa stanjem u proračunu za ovu godinu.

Nikad se još nije desilo da u rujnu nisu provedene aktivnosti za izradu proračuna za iduću godinu

- Matematika govori da nam je manjak na prihodovnoj strani šest milijardi kuna, koji nemaju nikakve veze s aktivnostima bivše Vlade. Prijeti nam deficit između 16 i 17 milijardi kuna, povijesni maksimum - poručila je Dalić.

- Želimo pozvati Vladu da počne izrađivati, nuditi i provoditi mjere koje će sanirati trenutačno stanje u proračunu. Za deveti mjesec znamo da će biti isplaćene plaće i mirovine - rekla je Dalić.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako se Vlada ponovno nalazi pred potrebom da mijenjaju Zakon o potrošačkom kreditiranju. 

- Oko 272.000 građana ima blokirane račune. Na žalost, mnogi od njih imaju i više računa te je preko 680.000 računa građana blokirano, a nepodmirene obveze se povećavaju. Povećavaju se i postoci kredita koje građani ne mogu otplaćivati - rekao je Linić. Dodao je kako je Vlada početkom ožujka ove godine počela s raspravom da bi promijenili Zakon o potrošačkom kreditiranju s povećanom zaštitom građana u tom dijelu.

- Šest mjeseci je Vlada koristila da pokuša pronaći dijalog između građana i bankarskog sektora i da se kroz ovaj Zakon definiraju odnosi između ugovornih stranaka. Cijela procedura je dosta duga i otežana. Moramo priznati da nismo postigli značajnije uspjehe u približavanju stavova u interesima - rekao je Linić. 

Ministar je dodao kako se povećavaju brojevi blokiranih računa te se povećavaju i iznosi neplaćenih kredita.

Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu

- Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu. Cilj nam je bio postići kvalitetne odnose - rekao je ministar. Linić kaže kako je Vlada ocijenila nekorektnost bankarskog sustava, koji je povećao određene naknade pa čak i naknade koje nisu ugovorili s građanima.

- To je razlog da smo odredili da se nakon zaključenog ugovora ne smije dopunjavati naknade građanima da ih se ne opterećuje s novim obvezama - kazao je. Komentirao je i kako kod novih ugovora ne bi trebalo biti problema. 

- Smatramo da kod promjenjivih kamatnih stopa je bitno točno naznačiti o kojim je valutama riječ i o kojim je tržištima riječ - ističe Linić.

Na stambene kredite maksimalna kamatna stopa bi bila nešto više od 5 posto. Banka je dužna potrošača obavijestiti o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije, a mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova.

Linić: Budite razumni i ne govorite o prošlosti

Dujomir Marasović (HDZ) poručio je kako će podržati sve izmjene koje štite građane, ali je zapitao što je dovelo do problema.

- Što je dovelo do toga da građani ne mogu plaćati kredite, da ne mogu plaćati stanarine? U tome je problem - poručio je Marasović i izazvao ministra Linića, koji je počeo urlati.

- SDP gleda danas i sutra. HDZ gleda prošlost. Osam godina ste trošili novac. Privatni sektor - totalno uništen. Osam godina. Dug Hrvatske - 200 milijardi. Vi ste to učinili. Neću govoriti o pojedinačnoj pljački, imenom i prezimenom. Budite razumni i ne govorite o prošlosti - savjetovao je Linić HDZ-ovcima.

Liniću čestitali rođendan

Slavko Linić je istaknuo kako Hrvatska ima 30 posto više stanova nego obitelji. Zaključio je kako država stvara građane bogate po imovini.

- Ne mogu održavati ni otplaćivati stanove. Imamo siromašne građane koji su po stanovima najbogatiji u Europi. Samo u Zagrebu je 15.000 neprodanih stanova, a u cijeloj Hrvatskoj vjerojatno i 40.000 - rekao je Linić.

- Svako dobro želimo ministru za rođendan, rekla je Martina Dalić, pružila Liniću ruku i izljubila ga i to u ime cijelog Kluba HDZ-a.

Zabranjuje se uvođenje novih naknada

Prijedlog Vlade je da se naknade za odobrene kredite vežu uz stvarni trošak odobravanja kredita. Zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. Podrobnijim definiranjem pitanja vezanih uz naknadu izbjegla bi se mogućnost da naknade sadržavaju prikrivene elemente kojima se podiže cijena kredita. Izbjeglo bi se i korištenje neopravdanih naknada. 

Među prijedlozima je i uvođenje obveze banke da potrošače pismenim putem upozori na rizike povezane s promjenom tečaja i kamatnih stopa. 

Jedan od prijedloga je i određivanje maksimalno dopuštene kamatne stope. Odredbama o dopuštenom prekoračenju po tekućem računu, odnosno minusu, odredilo bi se da banka potrošača mora obavijestiti o ukidanju ili umanjenju minusa najmanje 30 dana prije. 

Idi na 24sata

Komentari 120

  • zahira45 20.09.2013.

    Ne volim te ali Bravo Liniću ! Ako me spasiš od deložacije zbog kredita u Švicarskom franku obečajem ti ljubav do groba!

  • boki 87 19.09.2013.

    Je Liniću nitko ne poriče da je dvadeset godina pljačke u kreaciju hdz-a lako ispraviti... Ali bogami ne ni preko leđa naroda i sirotinje, treba lopovima oduzimati imovinu i novac spustiti cijene režija goriva hrane povećati porez bogatima,učiniti sve da narod više ne trpi ono što trpi zadnjih dvadeset godina i što je najvažnije krvavo se obračunati sa bankama jer one su jedan od glavnih karcinoma i kreatora pljačkaše ideje zajedno sa političarima.

  • elf 19.09.2013.

    oni ne mogu shvatit sta da naprave ni da im netko kaze, a ne da sami izmisle !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare