Obavijesti

News

Komentari 120

Linić HDZ-u: Dug Hrvatske je 200 milijardi, vi ste to učinili!

Linić HDZ-u: Dug Hrvatske je 200 milijardi, vi ste to učinili!
13

Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu, kaže Linić

VIDEO

Sabor je u četvrtak nastavio zasjedanje, a zastupnici raspravljaju o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Tim zakonom bi se trebala pojačati zaštita interesa potrošača, klijenata banaka.

S obzirom da Vlada još nije pokrenula proračunski proces za iduću godinu Klub zastupnika HDZ-a tražio je stanku odmah na početku saborske sjednice. Martina Dalić (HDZ) rekla je kako je zakonski rok za to lipanj.

- Nikad se još nije desilo da u rujnu nisu provedene aktivnosti za izradu proračuna za iduću godinu - rekla je Dalić. To je povezala sa stanjem u proračunu za ovu godinu.

Nikad se još nije desilo da u rujnu nisu provedene aktivnosti za izradu proračuna za iduću godinu

- Matematika govori da nam je manjak na prihodovnoj strani šest milijardi kuna, koji nemaju nikakve veze s aktivnostima bivše Vlade. Prijeti nam deficit između 16 i 17 milijardi kuna, povijesni maksimum - poručila je Dalić.

- Želimo pozvati Vladu da počne izrađivati, nuditi i provoditi mjere koje će sanirati trenutačno stanje u proračunu. Za deveti mjesec znamo da će biti isplaćene plaće i mirovine - rekla je Dalić.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako se Vlada ponovno nalazi pred potrebom da mijenjaju Zakon o potrošačkom kreditiranju. 

- Oko 272.000 građana ima blokirane račune. Na žalost, mnogi od njih imaju i više računa te je preko 680.000 računa građana blokirano, a nepodmirene obveze se povećavaju. Povećavaju se i postoci kredita koje građani ne mogu otplaćivati - rekao je Linić. Dodao je kako je Vlada početkom ožujka ove godine počela s raspravom da bi promijenili Zakon o potrošačkom kreditiranju s povećanom zaštitom građana u tom dijelu.

- Šest mjeseci je Vlada koristila da pokuša pronaći dijalog između građana i bankarskog sektora i da se kroz ovaj Zakon definiraju odnosi između ugovornih stranaka. Cijela procedura je dosta duga i otežana. Moramo priznati da nismo postigli značajnije uspjehe u približavanju stavova u interesima - rekao je Linić. 

Ministar je dodao kako se povećavaju brojevi blokiranih računa te se povećavaju i iznosi neplaćenih kredita.

Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu

- Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu. Cilj nam je bio postići kvalitetne odnose - rekao je ministar. Linić kaže kako je Vlada ocijenila nekorektnost bankarskog sustava, koji je povećao određene naknade pa čak i naknade koje nisu ugovorili s građanima.

- To je razlog da smo odredili da se nakon zaključenog ugovora ne smije dopunjavati naknade građanima da ih se ne opterećuje s novim obvezama - kazao je. Komentirao je i kako kod novih ugovora ne bi trebalo biti problema. 

- Smatramo da kod promjenjivih kamatnih stopa je bitno točno naznačiti o kojim je valutama riječ i o kojim je tržištima riječ - ističe Linić.

Na stambene kredite maksimalna kamatna stopa bi bila nešto više od 5 posto. Banka je dužna potrošača obavijestiti o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije, a mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova.

Linić: Budite razumni i ne govorite o prošlosti

Dujomir Marasović (HDZ) poručio je kako će podržati sve izmjene koje štite građane, ali je zapitao što je dovelo do problema.

- Što je dovelo do toga da građani ne mogu plaćati kredite, da ne mogu plaćati stanarine? U tome je problem - poručio je Marasović i izazvao ministra Linića, koji je počeo urlati.

- SDP gleda danas i sutra. HDZ gleda prošlost. Osam godina ste trošili novac. Privatni sektor - totalno uništen. Osam godina. Dug Hrvatske - 200 milijardi. Vi ste to učinili. Neću govoriti o pojedinačnoj pljački, imenom i prezimenom. Budite razumni i ne govorite o prošlosti - savjetovao je Linić HDZ-ovcima.

Liniću čestitali rođendan

Slavko Linić je istaknuo kako Hrvatska ima 30 posto više stanova nego obitelji. Zaključio je kako država stvara građane bogate po imovini.

- Ne mogu održavati ni otplaćivati stanove. Imamo siromašne građane koji su po stanovima najbogatiji u Europi. Samo u Zagrebu je 15.000 neprodanih stanova, a u cijeloj Hrvatskoj vjerojatno i 40.000 - rekao je Linić.

- Svako dobro želimo ministru za rođendan, rekla je Martina Dalić, pružila Liniću ruku i izljubila ga i to u ime cijelog Kluba HDZ-a.

Zabranjuje se uvođenje novih naknada

Prijedlog Vlade je da se naknade za odobrene kredite vežu uz stvarni trošak odobravanja kredita. Zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. Podrobnijim definiranjem pitanja vezanih uz naknadu izbjegla bi se mogućnost da naknade sadržavaju prikrivene elemente kojima se podiže cijena kredita. Izbjeglo bi se i korištenje neopravdanih naknada. 

Među prijedlozima je i uvođenje obveze banke da potrošače pismenim putem upozori na rizike povezane s promjenom tečaja i kamatnih stopa. 

Jedan od prijedloga je i određivanje maksimalno dopuštene kamatne stope. Odredbama o dopuštenom prekoračenju po tekućem računu, odnosno minusu, odredilo bi se da banka potrošača mora obavijestiti o ukidanju ili umanjenju minusa najmanje 30 dana prije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...