To je to što me zanima!

Nakon dogovora romska djeca ipak su sjela u školske klupe

Sramota: U Međimurju roditelji neromske djece željeli su dopustiti ulazak u školu samo četrnaestorici malih Roma. Ostala su djeca vrištala i plakala, stisnuvši se uz roditelje
Vidi originalni članak

Neobjašnjivo ludilo u Gornjem Hrašćanu ni u utorak nije prestalo. Roditelji neromske djece i jučer su se ponijeli neljudski.

Pred školom se zaustavio autobus s 44 mala Roma. Uredni i uređeni mališani veselo su krenuli prema školi. No dječju su radost prekinule psovke i vika razjarenih domaćina. Kao i u ponedjeljak, i danas su pokušali spriječiti ulazak djece u školu. Prosvjeduju jer ih ne žele u blizini svoje djece. Rasisti kažu da su “prljavi i manje pametni”. U utorak su ih odlučili pustiti u školu, ali ne sve, samo njih 14. Brojali su ih. Na 14. djetetu su zaustavili kolonu. 

Uplašena djeca, koja nisu mogla shvatiti u čemu je problem i što su im skrivili, počeli su vrištati

Uplašena djeca, koja nisu mogla shvatiti u čemu je problem i što su im skrivili, počeli su vrištati. Djeca su se u strahu stisnula uz svoje roditelje. Bojali su se razjarenih muškaraca koji su branili ući u školu, nisu više znali gdje smiju, a gdje ne smiju. Kao da su došli u zabranjenu zemlju. A od rodnog Macineca do Gornjeg Hrašćana tek je nekoliko kilometara. No njihova škola nema uvjete da ih primi, treba je renovirati. U Hrašćanu su samo trebali biti gosti i to u predškoli. Kako bi do polaska u pravu, “veliku” školu naučili hrvatski jezik. Red je morala napraviti interventna policija. U tišini, bez povišenih tonova, kako policijska odora ne bi dodatno tarumatizirala isprepadanu djecu, uspjeli su smiriti odrasle. Dječicu su vraćali u autobus, pa ih puštali van i nakraju ih sve, njih 44, dopratili do ulaza u školu.

U utorak su svi bili na nastavi. Netrpeljivi mještani smrknuta lica i i stisnutih šaka ne odustaju od prosvjeda. O kriznoj situaciji raspravljaju lokalni političari, možda će oni smisliti nešto pametno.

- Kad dijete shvati da ga sredina neće, imat će osjećaj manje vrijednosti. Sustav mora ovo zaustaviti - komentirala je dr. Gordana Buljan Flander

Idi na 24sata

Komentari 152

  • lasta1985 21.09.2012.

    hoću i ja biti "hrvacki majki",i za to povlačiti masne pare i još mogu dnevno ukrasti za 1000kuna!!!!!!!!HALLLLLLLLOOOOOOOOO,pa di mi živimo???zašto ih nema nigdje po Istri,Dalmaciji???nek i oni malo uživaju sa njima....ja "živim" s njima i na dao Bog da nešto ostavim na dvorištu ili vani a da to ne dobije "noge"!!!!

  • TESLA_3 19.09.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 4 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • TESLA_3 19.09.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare