To je to što me zanima!

Nakon grmljavine žarulje svijetlile spojene na pipu

Zadar: Grmljavinsko nevrijeme paralo je nebo nad gradom, a Čakovčanina je stresla struja kad se išao tuširati jer su slavine bile pod naponom
Vidi originalni članak

U ponedjeljak oko 21.30 munje i gromovi parali su nebo nad Zadrom. Njihovu je snagu najbolje osjetila mlada obitelj koja se odmarala u Bibinju.
- Upravo sam se krenuo tuširati kad sam osjetio da me trese struja. No pravi šok uslijedio je kad sam vidio da su sve slavine u kući i oko kuće pod naponom - rekao nam je kratko mladi Čakovčanin, koji je želio ostati anoniman.
Srećom da im je prvi susjed Sergio Lovrić, diplomirani inženjer koji znanje o struji ima u malom prstu. Odmah je uzeo mjerni uređaj i, na opće čuđenje, otkrio kako je napon u svim slavinama oko 220 volti.
- U svojoj gotovo 50-godišnjoj praksi takvo što nisam vidio. Pretpostavljam da je grmljavina spojila vodu i struju i tako napon dovela na slavine. Znate, munja zna izbaciti do sedam milijuna volti - rekao je Lovrić.
Kako bismo se uvjerili u priču, Sergio je na slavini “uključio” žarulju tako što je jednu žicu spojio na nulu, a drugu na slavinu. Žarulja je zasvijetlila, a mjerni instrument pokazivao je i više od 220 volti.
Inženjer Lovrić kaže kako napon od samo 25 volti može biti smrtonosan za djecu, a za odrasle opasno je 50 volti. Kako bi se izbjegle tragedije, najbolje je, preporučuje inženjer s dugogodišnjim iskustvom, ugraditi sklopku FID, koja pri kvaru automatski prekida dovod struje.

LED PREKRIO DOLINU NERETVE

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom pogodilo je u utorak dolinu Neretve. Ulice i krovovi u općini Kuli Norinskoj bili su bijeli.
- Padala je tuča veličine oraha. Razbila nam je aute, prozore i uništila voćke. Šteta će biti golema - rekao je čitatelj.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • bosnia_80 06.08.2009.

    ...ne bi me čudilo da mu je instalacije po kući radio upravo taj susjed....i to na crno;)

  • real 06.08.2009.

    desavalo se ranije da grom udari u niskonaponske bandere ili ako padne visokonaponski kable na niskonaponski ( po propisima nije dopusteno provoditi ispod njega) onda moze doci da iz stekera izlaze iskre i izgore neki aparati; odavna se ugradjuje protugromovska sklopka koja kod grmvljavine iskljucuje dovod struje..

  • Nestao-u-magli 06.08.2009.

    Di ces vodu u struju?? vino pa voda, vino pa voda ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare