To je to što me zanima!

Nakon Trumpa, sada i Shinzo Abe dogovara susret s Kimom

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak u Singapuru Kim je, prema japanskim medijima, izrazio spremnost da se sastane s Abeom
Vidi originalni članak

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u subotu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da prevladaju uzajamno nepovjerenje i potvrdio da su u tijeku pripreme za summit.

U razgovoru za japansku televiziju, Abe je kazao da je njegova vlada kontaktirala sjevernokorejsku stranu "putem različitih kanala" kako bi dogovorila sastanak s Kimom.

TRUMP: 'Volio bih da me moji ljudi slušaju kao Kima njegovi ljudi'

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak u Singapuru Kim je, prema japanskim medijima, izrazio spremnost da se sastane s Abeom. "Tijekom summita, Kim je rekao Trumpu: 'Mogu se sastati s premijerom Shinzom Abeom'", prenosi dnevnik Sankei.

Japan, koji je zadnjih mjeseci ostao postrani u diplomatskim nastojanjima da se riješi sjevernokorejsko pitanje, želi pregovarati o pitanju japanskih državljana koje su oteli sjevernokorejski agenti 1970-ih i 1980-ih kako bi ih pretvorili u špijune, smatrajući ga prioritetnim.

ZBOG SUMMITA S KIMOM I norveški zastupnici nominirali su Trumpa za Nobela za mir

"Želim učiniti korak naprijed i riješiti pitanje otmica kada prevladamo uzajamno nepovjerenje", rekao je Abe, istaknuvši da se smatra odgovornim za rješavanje tog pitanja. 

Prema pisanju dnevnika Yomiuri Shimbun, japanski ministar vanjskih poslova planira se sastati sa sjevernokorejskim kolegom na rubu sastanka ASEAN-a u Singapuru potkraj srpnja.

Abe je u razgovoru za japansku televiziju rekao i da je spreman sudjelovati u financiranju denuklearizacije Sjeverne Koreje, na što se Kim obvezao na summitu s Trumpom.

MIKE POMPEO: 'Nadamo se da će se Sj. Koreja većinom razoružati do 2020.'

Naglasio je, međutim, da Tokio ne namjerava financijski pomagati Sjevernoj Koreji dok se ne riješi pitanje otmica.

Sjeverna Koreja priznala je i 2002. otmicu 13 Japanaca. Mjesec dana poslije, petero ih se vratilo u Japan. Pjongjang tvrdi da je preostalih osmero mrtvo, ali nije za to pružio dokaze. 

Tokio tvrdi da je oteto najmanje 17 Japanaca i sumnjivima smatra još desetak nestanaka.

Trump je rekao da je o tome razgovarao s Kimom, no to pitanje, kao i pitanje projektila koji mogu doseći Japan, nije obuhvaćeno dokumentom koji su potpisali.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mestar 16.06.2018.

    Jest globalizacija je dovela do ovog kaosa u svijetu ali nije sama to su iskoristili liberali i x glavesine propaloig komunizma i profiteri koji su preseli;i tvornice tamo gdje je jeftina radna snaga a prodaju u Americi i takvim drzavama gdje su visestoruko vece place radnicima pa domaci nisu konkurentni. Carina je jedini lijek protiv toga pa neka proizvodi gdje god netko hoce koliko i prodaje u svojoj drzavi. Zato su englezi napustili eu da mogu kontrolirat i ocuvat standard svojih drzavljana. Sto ce drzave kao Hrvatska profitirat od eu kad nema nista osim prirodnih resorsa na kojima vlada pravi drzavni proracun pa ako podbaci turizam padamo u recesiju ili se zaduzit u strranim bankama . To je dovelo mnoge drzave u problem kao Italiju koja ima sve od povijesti to prirodnih resorsa. paGrcku, Spanjolsku. Portugal koji su se zaduzili na racun euforije o velikoj zaradi kad postanu clanice eu u kojioj mogu samo profitirat oni koji imaju proizvod i ime a ostali su osudeni da kupuju drugorazredne proizvode zato sto su jeftiniji.

  • efteling 16.06.2018.

    Made in Kina a napravljeno u S.Koreji!...Tu sansu ni Japan nece prepustiti drugome...Pogotovo u proizvodnji gde se zahteva veliki rucni rad...Za pocetak to su slatke muke Kima...Bude jos dobio Nobela...pa evo glasam za njega...bolje on nego Trump.Mozda i hrvatsku kraljicu predlozim ali se ona buni...morala bi sa muzem ici a drzi do PR-a.Ajd onda drugi put...hehehe..

  • Usora1 16.06.2018.

    da assad kojim slucajem ima a-bombicu slavili bi ga ovi luzeri kao najdemokratskijeg predsjednika svijeta....

Komentiraj...
Vidi sve komentare