To je to što me zanima!

Nakon više od 70 godina: Sup starješina vratio se u Hrvatsku

Pretpostavlja se da je Riga letio/letjela zajedno s našim bjeloglavim supovima koji se upravo u ovo doba godine vraćaju iz Grčke (Turske, Izraela i južnije) i odlaze do talijanskih Alpa
Vidi originalni članak

Sup starješina (Aegypius monachus) pojavio se u Hrvatskoj nakon više od 70 godina. Posljednji dokaz o njegovom obitavanju u našoj zemlji zabilježen je davne 1947. godine kada je posljednja takva ptica ubijena pored Splita. U to se vrijeme gnijezdio u Slavoniji, na Kvarneru i dijelu Dalmacije. 

Zato je pojavljivanje supa starješine, nazvanog Riga, kojeg su u sklopu projekta obnavljanja te vrste u Bugarskoj zajedno s još jednim, pustili u prirodu izuzetan je događaj za hrvatsku ornitologiju i zaštitu ptica. Iza projekta stoje članovi organizacije Fund for Wild Flora and Fauna FWFF.

Pritom su mu stavili satelitski odašiljač i dalje pratili kretanje Rige, prvo na zimovanju u području Akarnanika/Messolnghi u Grčkoj, pa na povratku prema Bugarskoj. Zatim je umjesto u Bugarsku krenula preko Albanije i Bosne i Hercegovine sve do Hrvatske. 

Pretpostavlja se da je Riga letio/letjela zajedno s našim bjeloglavim supovima koji se upravo u ovo doba godine vraćaju iz Grčke (Turske, Izraela i južnije) i odlaze do talijanskih Alpa, gdje je jedino aktivno hranilište za supove sjevernije i zapadnije od onog na Uvcu u Srbiji. 

Put je Rigu preko Velebita doveo do otoka Prvića, a zatim i otoka Krka gdje se zadržava već dva dana.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • vakanza 28.05.2019.

    Brzo će otić kad vidi gdje je došao...

  • Korisničko ime1 28.05.2019.

    Tih godina nisu birali jesi Hrvat ili ptica sve redom ubijali!

Komentiraj...
Vidi sve komentare