To je to što me zanima!

Ošamario sestru u ambulanti u Splitu: 'To je već svakodnevica'

Hrvatska komora medicinskih sestara traži izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu
Vidi originalni članak

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) je osudila posljednji brutalan fizički napad na medicinsku sestru i drugog pacijenta koji se dogodio u petak, 2. veljače u ambulanti opće medicine u Požeškoj ulici u Splitu kada je nasilni muškarac nasrnuo na nju i opalio joj pljusku.

 - Ovakvo ponašanje prema medicinskim sestrama je nedopustivo. Verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, a već dulje vrijeme osim verbalnih događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji što znači da su najčešće prve na liniji napada. Hrvatska komora medicinskih sestara bilo koji oblik nasilja smatra nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja - ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a. 

Također, Hrvatska komora medicinskih sestara traži izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe. 

- Hrvatska komora medicinskih sestara kao strukovna organizacija za sestrinstvo u Republici Hrvatskoj, snažno se zalaže upravo za humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje sestrinske profesije. Glavni cilj Hrvatske komore medicinskih sestara je zaštita pacijenata i građana kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege. S druge strane isto tako se zalaže i za zaštitu dostojanstva i osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez prisile raznim oblicima agresivnih ponašanja. Kako bi se isto ostvarilo, nedopustivo je prepuštanje zahtjeva za sankcioniranje počinitelja samoj medicinskoj sestri koja je nečijim postupanjem dovedena u stanje ugroze i koja najčešće nema znanja niti mogućnosti upuštanja u sudske postupke - navodi se u priopćenju Komore.

Idi na 24sata

Komentari 374

  • samoAnja 06.02.2018.

    KBC Split odjel na kojem su trudnice , sestre su katastrofa . Njima bi dobro došla koja šamarčina da se opamete ..

  • IvančicaMaković 06.02.2018.

    ne znam jesam li sretnica no uvijek sam naišla na sestre pune razumijevanja.Na traumatološkom u Dubravi,hematologija Rebro,kod mojeg liječnika opće prakse,za vrijeme posjeta na odjelima zg bolnica.A možda i te sestre osjete da ste nadrkani :) pa Vam se ne smiješe? S ljudima je užasno teško raditi.Upravo njima se žuri,moraju biti prvi jer ako se čeka duže od pola sata-urnebes.

  • TanjaAdor 06.02.2018.

    Narav.da ne podrzavam ovakvo ponasanje pogotovo sta sam jedna od malo sretnika da imam med.sestru Marlenu(ambul.kman)koja je najbolja na svijetu i prvo mi je prijatelj pa med.sestra...zena koja zivi da pomaze drugima ali takvih je 5% a ostalo je bahato i zlocesto pa me cudi da ovakvi tekstovi ne izlaze svaki dan. Ja bi za svoju Marlenu sta se kaze i zivot dala jer je sestra stoljeca ali osim nje ne znam ni jednu takvu i imam samo ruzna iskustva po pitanju i med.sestara i doktora koji misle da su bogovi a prema ljudima se odnose uzasno i bolji je veterinar mojih zivotinja od svih njih skupa...

Komentiraj...
Vidi sve komentare