To je to što me zanima!

Napeto za izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Krišto poručila: 'Osjećam se kao pobjednica'

Još uvijek nema službenih rezultata izbora u susjednoj Bosni i Hercegovini. Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH trenutno vodi Borjana Krišto ispred Željka Komšića.
Vidi originalni članak

Hrvatski narod pokazao je političku odgovornost u povijesnom trenutku. U tom smislu želim kazati da ono što imamo, rezultati iz svih županija s hrvatskom većinom pokazuju da HDZ i stranke okupljene oko HNS-a imaju uvjerljivu pobjedu i ovo je pobjeda hrvatskog naroda u BiH - rekla je kandidatkinja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, a prenosi Večernji.ba.

Iako glasovi još uvijek nisu prebrojani, proglasila je pobjedu kao jedina kandidatkinja. 

KAOS U REPUBLICI SRPSKOJ Oporba je proglasila pobjedu pa je to učinio i Milorad Dodik

Situacija se mijenja praktički iz sata u sat. Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH trenutno vodi Borjana Krišto ispred Željka Komšića. Kandidatkinja HDZ-a i HNS-a osvojila je 117.147 glasova (51,36 posto), dok je kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić osvojio 110.928 (48,64 posto).

- Vodili smo fer i korektnu kampanju, koja je primjena ovom političkom trenutku u BiH i cjelokupnoj situaciji. Iskazali smo ono što su naši ciljevi, stav i kako odgovoriti izazovima i vremenu u kojem se nalazimo - dodala je te istaknula da se osjeća kao pobjednica i da se ne želi zamarati brojkama. 

BIO JE U SUKOBU INTERESA Tko je čovjek koji je pobijedio Izetbegovića: Denis Bećirović je bivši učitelj i povjesničar

- Znamo da smo ušli u ovu utrku po istim izbornim pravilima gdje bošnjački narod može uzurpirati poziciju hrvatskog člana, ali ja se osjećam kao pobjednica hrvatskog naroda. U protivnom, najveći gubitnik može biti Bosna i Hercegovina - rekla je Krišto 

Situacija se u nekoliko sati potpuno okrenula. Prvotno je vodio Željko Komšić, no već nekoliko sati kasnije, izbori su se okrenuli u korist Krišto. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) BiH, inače iz redova HDZ-a BiH, komentirao je izbor Komšića kao izuzetno štetan za BiH. 

IZBORI U BIH Komšić: 'Pravi pobjednik izbora je HDZ BiH'. Čović: 'Zadovoljan sam'. Gomila nevažećih listića

Pozdravio je intervencijsku odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, no pri tome je istaknuo da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Istaknuo je da se s njim i čuo telefonski tijekom večeri.

Schmidt je nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je otežao mogućnost preglasavanja manje brojnijih Hrvata, odlučujući da najveći broj izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda bude biran iz kantona gdje većinski žive Hrvati.

DRAGAN ČOVIĆ: 'Štetno za BiH što su Bošnjaci nametnuli Hrvatima Komšića'

- Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovine našeg europskog puta – istaknuo je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.

Izbore u Bosni i Hercegovini, iz minute u minutu, pratite ovdje

 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • dalibor brodnjak 03.10.2022.

    Kao ona plesma ABBE,,

  • mimi mala 03.10.2022.

    pa ne znas sto je gore Komsic ili ova Kristo

  • tom dwan 03.10.2022.

    Ova zena je zlo kao i covic!

Komentiraj...
Vidi sve komentare