To je to što me zanima!

Napokon postignut dogovor oko Petrokemije, Turci su dostavili i plan ulaganja u kutinskog diva

Iz Ministarstva gospodarstva koje je bilo na meti kritika, kažu da se isplatilo pregovarati jer su dobiveni planovi ulaganja i država je u boljoj pravnoj poziciji. I državne tvrtke žele prodati udjele turskom Yilidrimu
Vidi originalni članak

Ministarstvo gospodarstva i turski investitor Yilidrim su postigli dogovor oko Petrokemije nakon što je zadnjih mjesec dana bilo napeto oko uvjeta preuzimanja. Kako neslužbeno doznajemo, u ministarstvu koje vodi Davor Filipović su zadovoljni jer je Yilidrim dostavio svoj plan ulaganja u Petrokemiju i Hrvatsku, a postignut je dogovor i oko ugovora koji koji je dosad vrijedio, dok su većinski vlasnici Petrokemije bili Ina i PPD.

NEIZVJESNOST KUTINSKOG DIVA Sindikalist iz Petrokemije: Nećemo stati na par autobusa

- Iako je bilo povika, isplatilo se pregovarati jer smo dovedeni u bolju pravnu poziciju i da država ne odgovara za nešto što nismo krivi – kaže nam sugovornik.

Ugovor o prodaji Petrokemije je potpisan prije četiri godine, tada su Ina i PPD preko svoje tvrtke preuzeli 54 posto tog kutinskog diva s 1300 zaposlenih.Kada je ugovor objavljen u javnosti, bilo je kritika da je država previše obveza preuzela na sebe. Sada, kada su turski investitori kupili udio od Ine i PPD-a, bio je sporan dio ugovora u kojem država preuzima na sebe svu potencijalnu štetu nastalu u vezi zaštite okoliša, potpora i slično.

Ugovor je inače sastavljao nekadašnji ravnatelj uprave za industriju u Ministarstvu Zvonimir Novak, a on je jesenas otišao iz Ministarstva i sada je direktor razvoja poslovanja u Enna Naturalis Pave Vujnovca u čijem sastavu je i PPD.

KOMENTIRA: IVAN PANDŽIĆ Sudbina Petrokemije na koncu: Ne mogu se gluposti i sporost prelamati na leđima radnika

Potrebne suglasnosti oko ugovora bi trebale biti do kraja usuglašene sljedeći tjedan,  a usvojit će ih i Vlada. Država je preko svojih tvrtki i agencija suvlasnik više od 40 posto Petrokemije, a turski investitor je zainteresiran preuzeti i te udjele o čemu će se voditi novi pregovori. Državne tvrtke Janaf, Plinacro i Fond za razgradnju Krškog imaju manjinske udjele i oni su ih navodno spremni prodati po istoj cijeni po kojoj su prodali PPD i Ina. Koja je to cijena, nije službeno objavljeno jer Petrokemija više nije na burzi. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Ivan Ivić 882 31.03.2023.

    Ne vjerujem Hdz vlasti da će postići dogovor sa Turcima mislim da će ih izigrati, nisu dobili dosta mita.

  • ferata 31.03.2023.

    prodadoše sve

  • zagraj 31.03.2023.

    Ono što nije uspjelo Sulejmanu pred 400 godina,sad se ostvaruje...otkupljuju skoro sve što im treba,grade prugu i brzu cestu u Podravini prema Mađarskoj,zašto mi nemamo takve firme koje bi to odradile jeftinije?

Komentiraj...
Vidi sve komentare