To je to što me zanima!

Napravili Noinu arku punu sjemenki za spas čovjeka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U Norveškoj će u utorak pred 150 gostiju iz 33 zemlje biti prezentirana Noina arka s oko 1400 smrznutog sjemenja biljaka iz cijelog svijeta
Vidi originalni članak

Sjemenje se čuva u slučaju da dođe do globalnog zatopljenja ili nuklearne katastrofe na Zemlji. Norvežani su arku koja može pohraniti oko 4,5 milijuna biljaka platili oko 9,1 milijun dolara, a izgradnja je trajala gotovo godinu dana. Smještena je 130 metara pod zemljom, ispod planine Plataaberget u gradiću Longyearbyenu. Projekt je financirala korporacija Global Crop Diversity, koju je osnovala UN-ova organizacija za agrokulturu. Na otvorenju će se pojaviti mnogi uglednici, među ostalima i dobitnici Nobelove nagrade te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso. Arku su u ponedjeljak vidjeli novinari koji su potvrdili da je dolje izrazito hladno.
Temperatura je negdje oko nule, a mnoge biljke na takvom prostoru mogu poživjeti do 1000 godina. Unutrašnjost je prekrivena ledom, a prostorije su povezane sa 120 metara dugim tunelom. Arku čuvaju naoružani stražari.
- Moj posao je čuvati arku da joj se ljudi ne bi previše približili, ali i od polarnih medvjeda kojih na tom arhipelagu živi oko 3000 - rekao je stražar Jimmy Olsen. Stručnjaci su potvrdili da je riječ o remek-djelu koje je napravljeno za dobrobit čovječanstva.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Vittela 26.02.2008.

    Jadne zivotinje pored ljudi... A ovo je fascinantno ova arka.. :)

  • gmolak 26.02.2008.

    Pa samo hoću pomoć,a vi ste jak medij pa bi se i vi mogli uključit u akciju.Zašto me zbog toga brišete?

  • gmolak 26.02.2008.

    Kad smo već kod noine arke,tko je u prilici i mogućnosti neka posjeti www.noina-arka.hr.

Komentiraj...
Vidi sve komentare