To je to što me zanima!

"Našem sinu Ericu (7) brod je jedini dom za koji je on znao"

Nekadašnju dansku ribaricu Bente Dorte, koju su Vidasi izložili na manifestaciji Zadar More, vlasnik je nazvao po supruzi i kćeri, što je običaj kod Skandinavaca
Vidi originalni članak

Šveđanka Rebeca Vidas upoznala je supruga Krešimira prije 11 godina u Zadru. Ona je bila upravo završila studij psihologije u Los Angelesu i odlučila provesti godišnji u Hrvatskoj. Slučajan susret s brodostrojarom iz Crikvenice pretvorio se u ljubav na prvi pogled. Vezao ih je i interes za stare brodove.

 - Ubrzo smo se oženili i preselili u Švedsku. Prvo smo imali klasičan plastični brod, ali nismo bili sretni time pa smo našli drvenu dansku ribaricu iz 1929. Bente Dorte. Kupili smo je i odlučili živjeti na njoj - priča Rebeca. Trebalo je truda da ribaricu koja je oplovila Sjeverno more prenamijene u svoj dom.

- Suprugu je trebalo 12.000 sati rada, no i ja sam pomagala, kao i prijatelji i obitelj. Ubrzo smo se preselili s kopna i 2,5 godina Bente Dorte je bila naš dom - rekla je Rebeca. S obnovljenom ribaricom krenuli su 2007. u Hrvatsku. Pustolovina je trajala više od godinu dana jer su francuskoj Normandiji upoznali članove udruge koja promiče obnovu drvenih brodova. S njima su ostali devet mjeseci.

- S nama je cijelo vrijeme bio sin Eric (7), kojemu je brod bio jedini dom. Kad bismo bili na suhom, znao je pitati: ‘Kad ćemo doma’ - smije se Rebeca. No kad je Eric kretao u školu, drveni dom zamijenili su kamenim. Naslijeđenu staru kuću u Crikvenici sami su obnovili. Sve su izradili sami, prozore, pod, namještaj, i tamo se preselili.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MauroBan 06.11.2010.

    Na ovom linku možete vidjeti i video s broda - http://www.liburnija.net/video-bente-dorte-%E2%80%93-puno-sudbina-jedan-brod/

Komentiraj...
Vidi sve komentare