To je to što me zanima!

'Naši su Orašari teški čak 100 kilograma i visoki 2,8 metara'

Orašare koji prate izvođenje istoimenog baleta u HNK, najpopularnije baletne predstave svih vremena, izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka...
Vidi originalni članak

S početkom Adventa u Osijeku, ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, osvanule su dvije impozantne trometarske skulpture Orašara, kralja i vojnika s knjigom.

Simpatične skulpture izmame osmijeh svakome tko ih ugleda i idealne su za foto-uspomenu. Orašare koji prate izvođenje istoimenog baleta u HNK, najpopularnije baletne predstave svih vremena, izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka.

- Riječ je o ozbiljnom projektu jer su kipovi visoki 2,80 metara i teški gotovo 100 kilograma. Dva i pol tjedna ih je izrađivalo 12 učenika kiparskog smjera iz trećih razreda i šest maturanata. Radili su baš sve sami. Prvo su izradili drvenu konstrukciju koju su obložili stiroporom, potom zamiješali beton i izlili postolje, a onda i bojili emajl bojom otpornom na atmosferske prilike. Mislim da ništa slično nije napravljeno ni u jednoj školi u Hrvatskoj - kaže profesor kiparstva Drago Stojaković.

Orašare je od škole naručio HNK, i to je jedan u nizu projekata koji su učenici realizirali tijekom godine za gradske institucije. 

- Redovito surađujemo i s Gradskom sveučilišnom knjižnicom, za koju također radimo prigodne dekoracije. Božićnu i novogodišnju smo im već isporučili. Suradnja s HNK bila je odlična i za Valentinovo - kaže profesor Stojaković, koji sad pomaže učenicima izraditi rekvizite za kulise tijekom novogodišnjeg koncerta u HNK.

- Dizajn i primjena umjetnosti u svakodnevnom životu je ono što oni trebaju. Osim toga, oni doista u svemu tome uživaju jer često upravo njihove ideje budu ono što slijedimo u realizaciji tih projekata. Naručitelj kaže što želi, plati materijal, profesori predlože svoje ideje, a učenici sve to izrade i dodatno nadograde svojim kreacijama - kaže Ina Marić, ravnateljica škole, dodajući kako škola pokušava biti i komercijalna, koliko to plan i program nastave dopušta.

Naime, u školi uspješno djeluje učenička zadruga kroz koju oni plasiraju svoje proizvode na tržište. Često sudjeluju i u humanitarnim akcijama, a neki od učenika sudjelovali su na velikim i prestižnim svjetskim natjecanjima. Tako je učenik Filip Glogoški izradio plakat za NASAWorld Space Week koji je proglašen najboljim u svijetu. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 20.12.2017.

    Lijepo, ali Opatijski su još puno ljepši!

  • muskarac 19.12.2017.

    to nije nista, mi u splitu na prozorima zgrade Hrvatskog narodnog kazališta imamo obisene zavjese orasara

Komentiraj...
Vidi sve komentare