To je to što me zanima!

Nasilje među djecom: Uvjet opstanka ili konstanta?

Mediji sve više izvješćuju o nasilju među djecom. Je li ta vrsta nasilja postojala uvijek u istom opsegu ili je pak postala uvjetom opstanka u školi
Vidi originalni članak

Zadnja vijest o nasilju među djecom dolazi iz Ivanić Grada. Jedan sedmogodišnjak, učenik prvog razreda osnovne škole, tako je žestoko nogom udario drugoga da je ovaj završio na Klinici.
Dječak je pogodio žrtvu u međunožje, no srećom, išao je dosta visoko - koji centimetar niže i ozlijeđeni nikada više u životu ne bi mogao imati potomstvo!
Je li nasilje - a takav se zaključak izvodi iz čitanja novina - postalo uvjet opstanka u školama? Svakodnevno čitamo izvješća u kojima se samo mijenjaju opisi i imena žrtava, ali nasilje ostaje konstanta: jednom učitelj tuče i kinji djecu, drugi put djeca maltretiraju učitelja, jednom donose oružje u škole, drugi put, srećom, još ne kod nas, počinjavaju masovne masakre.
Što se to događa? Postaju li fizički obračuni sve češći? U bivšoj državi učitelji u osnovnim (pa i srednjim školama) mogli su fizički kažnjavati djecu jer je temelj pedagoške doktrine bio da je batina iz raja izašla. Od te se dogme odstupilo, pa učitelji više ne smiju fizički kažnjavati djecu. Obračuni među djecom uvijek su postojali. Možda je, dakle, objašnjenje u drugoj ravni - nije li stvar u tome da su mediji danas puno skloniji davati veći prostor fizičkom nasilju među djecom? Nije li crna kronika, kao najrentabilniji medijski okvir, samo redefinirala pojave koje su i prije postojale u istom opsegu? Nije li time izreka da se nije dogodilo ono što medijski nije zabilježeno dobila samo još jednu snažnu potvrdu?

Idi na 24sata

Komentari 8

  • inesica2 30.01.2008.

    A šta očekujemo??? Pogledajmo samo današnje crtiće koji su i sami prepuni nasilja, igrice koji su sastavni dio odrastanja naše djece a vrve tučom i ubijanjem... Pročitajmo članke u novinama i podsjetimo se koliko je djece izloženo naselju u obitelji,... a hvala Bogu, svi znamo uzreku da nepada jabuka daleko od stabla, ako je stablo jabukovo... Djeca su ogledalo nas samih i cijelog ovog svijeta, pa dakle, krenimo mijenjati sebe za dobrobit naše djece...

  • Gnome 29.01.2008.

    Na ovu temu bih mogao napisati puno toga. Slažem se sa Sinke da je najveći dio krivice kod roditelja. Upotrijeba sile u školi kao vaspitnu mjeru ne mogu podržati. Mislim da takav pristup rješavanju problema samo pogoršava stanje. Garantiram da većina te agresivne djece već trpi neki oblik zlostavljanja. Država je ta koja treba mnogo ozbiljnije tretirati taj problem i adekvatno reagirati za svaki slučaj. Željezo se kova dok je usijano, poslije je već kasno.

  • Cura25 29.01.2008.

    Škola redovito zove socijalne službe zbog zanemarivanja i problema u ponašanju ali nažalost socijalna služba u većini slučajeva od toga okreće glavu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare