To je to što me zanima!

Naslikao Kolindu: 'To je slika Ruža hrvatska i najdraža mi je'

Vlado Paurić se slikarstvom se bavi već 50 godina. Iza njega su brojne izložbe u Europi i Hrvatskoj. Rođen je u Filipovcu 1936. godine, a u naivu se zaljubio u Virovitici...
Vidi originalni članak

Naivni slikar iz Lipika Vlado Paurić (82) naslikao je po sjećanju portret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ulje na platnu radio je mjesec dana. Ona je, kaže Vlado, pametna, tolerantna i iznimno lijepa žena. Toplim bojama pokušao je približiti njezin karakter.

Paurić se slikarstvom se bavi već 50 godina. Iza njega su brojne izložbe u Europi i Hrvatskoj. Rođen je u Filipovcu 1936. godine, a u naivu se zaljubio u Virovitici, u kojoj je neko vrijeme živio i radio. 

- Volim ljude koji vole moju umjetnost. I mogu reći da je podravska naiva najljepša u svijetu. U siječnju i veljači imao sam izložbu slika u njemačkom Neustadtu. Bilo je jako puno ljudi, ali prodao sam svega pet slika. Ali neka - govori nam Paurić.

Mnogo njegovih slika stradalo je tijekom Domovinskog rata, a Paurić i danas voli spomenuti kako je Bog čuvao jednu od njegovih slika.

- Prije rata naslikao sam Leopolda Mandića. Nakon granatiranja gotovo sve su slike uništene, ali njegov je portret netaknut. Evo ga, visi u mojem dnevnom boravku - s ponosom u glasu govori nam Paurić.

Kako navodi compas.com.hr, danas u svojoj kolekciji ima 70-ak slika.

No slika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je nazvao 'Ruža hrvatska', ipak mu je najdraža.

Idi na 24sata

Komentari 177

  • Anđelika 28.10.2017.

    Šteta što se na slici ne može vidjeti njezin "graciozni" hod.

  • Eva Maras 26.10.2017.

    Nakon ovog predivnog djela, molim slikara da pokaže i svoje kiparske sposobnosti i napravi kip predsjednice i prvog predsjednika pa da se svi razveselimo u ovom tužnom vremenu.

  • vilim 26.10.2017.

    Ovo je previše i za Sjevernu Koreju, predlažem da ovo bude službena slika Kitarovićke za sve državne institucije, škole, vrtiće, bolnice !!..

Komentiraj...
Vidi sve komentare