To je to što me zanima!

Mustač: U izvještaju SIS-a su se spominjala mučenja i nasilje

Saslušan je svjedok Zdravko Mustač, dok svjedok Živko Juzbašić, član vlade nacionalnog jedinstva početkom 1990-tih, nije došao na sud jer nije dobio poziv
Vidi originalni članak

U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na Županijskom sudu u Zagrebu. Saslušan je svjedok Zdravko Mustač, dok svjedok Živko Juzbašić, član vlade nacionalnog jedinstva početkom 1990-tih, nije došao na sud jer nije dobio poziv. 

Svjedok Zdravko Mustač na suđenju je rekao kako je 1991. godine dobio tajno izvješće vojno-obavještajne službe u kojem je stajalo kako jedinica pod Merčepovim zapovjedništvom primjenjuje ''zločinačku metodologiju''. 

Mustač je istaknuo kako misli da u izvještaju SIS-a nije vidio riječ ubojstvo, ali da su se spominjala mučenja,  iznuđivanja iskaza, nasilje i samovolji. Rekao je kako je postrojba imala veliku autonomiju i bila na granici samovlasti što je, istaknuo je Mustač, odudaralo od uobičajene organizacije. 

Merčepa se, podsjetimo, tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 ljudi te mučenje i ubojstva 43 civila s područja Zagreba, Pakraca i Kutine.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Čiko Spase 12.06.2012.

    jel on još nije osuđen...

Komentiraj...
Vidi sve komentare