To je to što me zanima!

Nazvali ih 'Europa': Stigle nove novčanice od 100 i 200 eura

U sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu ovoga ponedjeljka predstavljene su nove novčanice od 100 i 200 eura. Riječ je o seriji novčanica koje se jednostavno nazivaju Europa
Vidi originalni članak

Prvo su puštene u promet novčanice od pet, pa 10 i 20, zatim 50 eura, da bi od ovoga ponedjeljka bile predstavljene novčanice od 100 i 200 eura koje će biti u upotrebi od 29. svibnja iduće godine. Razmišljalo se i o produkciji nove novčanice od 500 eura, ali Europska centralna banka(ECB) je privremeno odustala od tog plana, donosi novilist. 

Naime, riječ je o seriji novčanica koje se jednostavno nazivaju Europa. Na novčanicama dominira lik Europe (preslikan s vaze iz pariškog Luvrea), prekrasne feničke princeze i Zeusove družice, po kojoj je Stari kontintent dobio ime.

Upravo je lik Europe jedna od sigurnosnih »zamki« na novčanicama koje bi, poručuju iz Frankfurta, trebao smanjiti ili u potpunosti zaustaviti krivotvorenje jedinstvene europske valute.

Na ovoj seriji novčanica primjenjuje se tzv. sustav »samobrane«. Iz ECB poručuju kako kako bi u praksi bankari i trgovci trebali relativno lako prepoznati pokušaje krivotvorenja. Osim toga nove novačnice su puno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije, a posebno bi trebalo doći do izražaja kod novčanica od pet i 10 eura koje češće prelaze iz ruke u ruku nego one s više znamenki.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • exer555 17.09.2018.

    Sad naši političari kolekcionari moraju u berbu

  • ručak 17.09.2018.

    Ljudima koji pošteno rade u hr su i one stare novčanice nedostižne a zamisli tek kad uđemo monetarni sustav pa blagajnica dobije 1 zelenu od 100 i jednu žutu od 200 eura za plaću di je 30 dana išla na posao,te ljude koji ovo sve kuhaju stvarno nije SRAMOTA?

  • gordi 17.09.2018.

    Nisam vidio ni stare kak izgledaju a sad imam priliku ne vidjeti ni nove :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare