To je to što me zanima!

"Ne nasjedajte na SMS-ove, zračenje kod nas je prosječno'

Državni zavod za nuklearnu sigurnost kaže da je cilj e-mailova i SMS poruka o 'radioaktivnom oblaku' nepotrebno uznemiriti ljude. Kažu da zračenje nije povišeno
Vidi originalni članak

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je kako informacije o 'radioaktivnom oblaku' koje se šire e-mailovima, SMS porukama i sl. ne treba uzimati u obzir budući su neutemeljene. Navode da je cilj tih poruka nepotrebno uznemiriti javnost. Ističu da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

U Hrvatskoj se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nanosiverta na sat. Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja.

Mjerni podaci Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću u RH (SPUNN) pokazuju da se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nanosiverta na sat. Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja. Najizrazitije povećanje zabilježeno je na području mjernih postaja u Rijeci i Premanturi i to oko 20% od prosječnih vrijednosti.

Mjerni podaci SPUNN mogu se inače izravno pratiti na internet stranici DZRNS.

Prema informacijama IAEA-e, u padu su koncentracije radioaktivnog joda koji se mjere u Kanadi, na obali Pacifika. Državni zavod ne očekuje da će tragovi radioaktivnosti iz Japana, koji će se pojaviti u Europi, imati primjetan utjecaj na brzine doza kod nas.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • mayhem26 30.03.2011.

    Možda taj radioaktivni oblak promjeni genetski kod u ovih naših lopova,pa možda postanu dobri,pošteni,radišni i pametni ljudi......šta znaš......A moglo bi se dogoditi i suprotno da im uslijed genetske mutacije nedaj bože izraste još 6 ruku pa nas krenu još žešče krasti............

  • nefer 30.03.2011.

    nije stvar oko Fukušime, tu je blizu Krško... čim su ameri i ostali počeli raditi vakcinu protiv radijacije mogu mislit što će biti za 5-10 godina..

  • sailor 29.03.2011.

    vidim susjeda kroz prozor kako koda boravkom i nad glavom mu svijetli aureola. Znam da nije svetac. Sigurno je ozračen hehehe:-) toooo :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare