To je to što me zanima!

'Ne ometajte izbor za prvog europskog javnog tužitelja...'

Među dvoje kandidata je Rumunjka Laura Codruta Covesi koja je u svojoj zemlj simbol borbe protiv korupcije, ali Vlada ju optužuje za 'zlouporabu ovlasti, pasivnu korupciju i lažno svjedočenje'
Vidi originalni članak

Europska komisija pozvala je u petak Rumunjsku da ne ometa postupak izbora europskog javnog tužitelja u kojem je među dvoje kandidata Rumunjka Laura Codruta Covesi, koja je u svojoj zemlji za dobar dio javnosti simbol borbe protiv korupcije.

- Pozivamo rumunjsku vladu da poštuje načela iskrene suradnje u postupku izbora europskog javnog tužitelja. Svi kandidati moraju moći neometano sudjelovati u svim postupcima selekcije. Ključno je da se prema svim kandidatima postupa pošteno tijekom cijelog procesa - rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

Laura Codruta Covesi bila je na čelu rumunjskog tužiteljstva za borbu protiv korupcije. Smijenjena je u ljeto prošle godine pod pritiskom vlade pod vodstvom socijaldemokrata.

Predstavnici rumunjske vladajuće koalicije optužuju Covesi za zlouporabu ovlasti zbog čega je osuđeno na desetke dužnosnika na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Protiv nje je u četvrtak podignuta optužnica i zabranjeno joj je putovanje izvan zemlje. Optužnica joj, prema rumunjskim medijima, stavlja na teret 'pasivnu korupciju, zlouporabu ovlasti i lažno svjedočenje'.

S druge strane, njezin rad u Rumunjskoj redovito je hvaljen u europskim institucijama, koje zamjeraju rumunjskoj vladi da reformama pravosuđa koje provodi u posljednje dvije godine, dovodi u pitanje borbu protiv korupcije. Rumunjska je zajedno s Bugarskom pod posebnim nadzorom Europske komisije zbog problema s vladavinom prava.

Covesi je zajedno s Francuzom Jeanom Francoisom Bohnertom kandidatkinja za prvu glavnu tužiteljicu EU-a. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU-a, koji se trebaju dogovoriti o jednom od to dvoje kandidata.

Zabrana putovanja Lauri Codruti Covesi moglo bi je spriječiti da brani svoju kandidaturu ako se za to ukaže potreba u Bruxellesu.

EU je uspostavio Ured europskog javnog tužitelja, novo istražno tijelo koje će se baviti kaznenim djelima počinjenima na štetu proračuna Europske unije, što uključuje i europske fondove.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare