To je to što me zanima!

Ne rade kako treba: Smijenili ravnatelja vinkovačke bolnice

Nakon niza nepravilnosti u radu: Dubravko Korenika dvije godine nije omogućio inspekciji da provede kontrolu u rodilištu bolnice u Vinkovcima. U četvrtak je razriješen...
Vidi originalni članak

Samo dan nakon što je Matea Janković (24) iz Ivankova s javnošću podijelila svoje traumatično iskustvo s porođaja u vinkovačkoj bolnici, gdje je 30. siječnja nakon više od 14 sati muke rodila mrtvo dijete, sanacijski ravnatelj spomenute bolnice razriješen je dužnosti.

Iz Ministarstva zdravlja priopćili su da su ravnatelja Dubravka Koreniku u srijedu smijenili na sjednici Vlade jer resornom ministarstvu nije predao ni jedan od statističkih podataka koji su bili potrebni za provođenje inspekcijskog nadzora u hrvatskim rodilištima. Ali i zbog niza drugih nepravilnosti u radu. Ravnatelj se tako oglušio na zahtjeve ministarstva pa zdravstvenoj inspekciji, koja je pokrenuta nakon što je u prosincu 2014. više od stotinu žena u akciji “Prekinimo šutnju” javno iznijelo bolna iskustva s porođaja, nije predao podatke.

POGLEDAJTE VIDEO: Dubravko Korenika smijenjen s čela vinkovačke bolnice zbog velikih propusta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Inspekcija nije mogla obaviti nadzor rodilišta u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci jer ni jedan od traženih podataka za 2013. i 2014. godinu nije bio pripremljen i dostupan. Stoga je protiv ravnatelja kao odgovorne osobe te protiv zdravstvene ustanove kojoj je bio na čelu prekršajni sud izrekao novčanu kaznu - rekli su u Ministarstvu zdravlja. Dodaju kako je ministar Dario Nakić u srijedu potpisao i rješenje o osnivanju stručnog povjerenstva koje mora ispitati što se sve događalo tijekom porođaja Mateje Janković.

- Nakon što utvrdimo činjenice poduzet će se sve mjere koje propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti - rekli su u ministarstvu i dodali kako je inspekcijski nadzor diljem hrvatskih rodilišta potvrdio da se radi prema pravilima struke.

Ipak, smatraju da treba poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika i to će se, tvrde, tijekom ove godine i učiniti. Hoće li to biti dovoljna satisfakcija ženama, o kojima su 24sata prvi pisali, teško je reći. Omalovažavanja tijekom porođaja, nepoštovanje želja o načinu porođaja, vrijeđanje i zanemarivanje nepodnošljivih bolova, teško da će umanjiti tečajevi o uljudnoj komunikaciji s pacijentima.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • Tina2709 20.02.2016.

    A dotični mesar? Jer se doktorom takvo nešto ne zove je zaštićena vrsta ??

  • arta5 19.02.2016.

    uvijek netko mora stradat da se nesto poduzme...

  • dom01 19.02.2016.

    to nije oprvdanje 2g nije omogucio inspekciji ,,,pa to je vec bio razlog da budete aktivni i ukljucite sve senzore i da se zapitate zasto ne dozvoljava ,vi ste takodjer mogli podnijeti nalog javnom odvjetnistvu ili minisarstvu zdravlja ,,da tu nesto nije u redu s tim da doticni zabranjuje ,prilaz ,,,a iz dana u dan sve se vise zena zalilo ,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare