To je to što me zanima!

'Ne treba nam Sablja, već skalpel koji reže duboko'

Iako u slučaju ubojstva Pukanića i Franjića nema osumnjičenih, privođenja se nastavljaju diljem zemlje. Na udaru su svi s kriminalnim dosjeom
Vidi originalni članak

Stanje organiziranog kriminala u Hrvatskoj je vrlo ozbiljno, a on se toliko razmahao da ozbiljno ugrožava sigurnost i naše europske ambicije, rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović u Saboru predstavljajući mjere za borbu protiv mafije.
- Neće nas spasiti čudo, već beskompromisno djelovanje. Ne treba nam Sablja niti andol, već skalpel kojim se reže duboko i odlučno - rekao je. Ističe da se sudski postupci protiv organiziranog kriminala i korupcije moraju se provoditi brže i učinkovitije, a s predstavnicima Vrhovnog i Županijskih sudova dogovoreno je da se oni zakazuju prioritetno, da se istrage ubrzaju te da se podignute optužnice rasprave što prije.
- U roku od dva tjedna ne smije biti više ni jednog jedinog slučaja iz nadležnosti Uskoka za koji sudovi nisu zakazali raspravu - rekao je Šimonović. Dodao je i da već danas na snagu stupa novi sudski poslovnik koji predviđa osnivanje uskočkih sudova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Osnivaju se i uskočki odjeli na općinskim sudovima. Suci i osoblje birat će se po kriteriju sposobnosti, omogućit će im se stručno usavršavanje, poticanje i novčano nagrađivanje.

SPRIJEČITI DOGOVARANJE KRIMINALA IZ ZATVORA

Na snagu stupa i izmijenjeni pravilnik o pogodnostima zatvorenika. O tome koliko i kako će osuđeni za organizirani kriminal i korupciju komunicirati s vanjskim svijetom, odlučivat će se temeljem siguronosne procjene koju radi specijalizirana uskočka policija.
- Osuđeni ili optuženi za djela iz nadležnosti Uskoka neće više moći posjećivati u zatvorima one koji trenutno služe kaznu za ista dijela, a time će se spriječiti sastajanje i dogovaranje predstavnika organiziranog kriminala u zatvorima - rekao je Šimunović. Animafijaškim paketom zakona olakšava se i oduzimanje mafijaške imovine.
- Time se mafiju udara tamo gdje je najviše boli, a to je po novčaniku - rekao je Šimonović.

KONTINUIRANO NADGLEDANJE KRIMINALNIH SKUPINA
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je da su na čelnim mjestima u policiji ljudi mijenjani netransparentno, zbog čega nisu imali autoriteta.
- To je nužno dovodilo do poremećaja u sustavu, nepostojanja vizije i dugoročnih strategija razvoja policije što je dovelo do sadašnjeg stanja policijske organizacije - rekao je Karamarko.
Najavio je niz kratkoročnih mjera poput kadrovske obnove i konsolidacije policije, depolitizacije te poboljšanja sigurnosnog stanja u Zagrebu. Poduzet će se i neke dugoročne mjere poput izmjene zakonodavnog okvira rada policije, reforme kriminalističke policije te uvođenja kontinuiranog nadgledanja kriminalnih skupina. Ipak, priznaje kako poduzimanjem ovih mjera stanje neće biti idealno, ali siguran je da će policija vrlo brzo vratiti izgubljeni ugled i povjerenje građana, povećati uspješnost u suzbijanju najtežih kaznenih dijela te kriminalitet staviti u društveno prihvatljive okvire. Budući da Hrvatskoj nedostaje policajaca, najavio je da će se na Policijsku akademiju umjesto 1400 primiti 2200 polaznika. Karamarko je poručio i da će u roku od 30 dana biti dovršena kadrovska konsolidacija MUP-a prema kriterijima depolitizacije i stručnosti.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • gljivaludara 29.10.2008.

    Ivan simonovic gleda predsjednicke debate u Americi pa cak i koristi iste rijeci

  • tipkovnica 29.10.2008.

    Šimonović reče - Neće nas spasiti čudo, već beskompromisno djelovanje. Ne treba nam Sablja niti andol, već skalpel kojim se reže duboko i odlučno. Daj Bože ...al bojim se da će išta uspit zbog toga jer su se u institucije već odavno instalirali kojekakvi poslušnici ...

  • riltek 29.10.2008.

    gadi mi se ova drzava. Policija zeli pridobiti povjerenje gradana? Kak ? Da naplacuje kazne uokolo... za svaku glupost... Jos malo i pocet ce naplacivati kazne za udisanje kisika... Policija ustvari djeluje kao ubiraci poreza... Mi slijepci ni ne vidimo da je sve ostalo isto kao što je bilo i prije mnogo godina. Relacije: vlastelini - kmetovi... a sad se vi nađite, koji ste u kojoj skupini

Komentiraj...
Vidi sve komentare