To je to što me zanima!

'Ne zaboravite radnike bez kojih RH ne bi funkcionirala'

Sindikat priznaje da u državnim i javnim službama "ima velikih plaća i uhljeba, i to sve više", jer "svaka vlast ostavi po nekolicinu takvih, pa se to u ovih 29 godina poprilično nagomilalo"
Vidi originalni članak

Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u četvrtak je podržao nastojanja sindikata u zdravstvu i obrazovanju da im se povećaju plaće te je apelirao na Vladu da prilikom pregovora o plaćama vodi računa i o "zaboravljenim radnicima bez kojih ova država ne bi mogla funkcionirati".

Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću upozorava da je danas zaposlenje u javnim i državnim službama za mlade zadnja opcija jer su "plaće katastrofalno male, uvjeti rada izuzetno loši, a ljudi nas doživljavaju kao uhljebe koji ništa ne rade, a primaju velike plaće".

Sindikat priznaje da u državnim i javnim službama "ima velikih plaća i uhljeba, i to sve više", jer "svaka vlast ostavi po nekolicinu takvih, pa se to u ovih 29 godina poprilično nagomilalo".

Za razliku od njih, u provedbenim procesima, bilo u HZMO-u, HZZO-u, Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Poreznoj upravi, socijalnoj skrbi ili MUP-u, plaće su ispod prosjeka Hrvatske, upozorava sindikat.

Naglašava da su plaće početnika u javnim i državnim službama sa srednjom stručnom spremom jedva veće od minimalne plaće, a pravnici tek nakon 20 godina staža doguraju do prosječne plaće u Hrvatskoj.

Sindikat HZMO-a stoga apelira na premijera da vodi računa da uz liječnike i profesore u javnim i državnim službama rade i radnici bez kojih niti jedan hrvatski građanin ne bi mogao ostvariti svoja prava (mirovina, dječji doplatak, socijalna pomoć, osobna iskaznica, putovnica, prebivalište, povrat poreza).

S obzirom da će na Sabor doći i izvješće o radu HZMO-a, sindikalci tvrde da je tamo ažurnost ispod 50 posto te pitaju hoće li netko zbog toga snositi odgovornost. Takvo stanje u HZMO-u, ali i u ostalim javnim i državnim institucijama, rezultat je dugogodišnje "baš me briga" politike, bilo lijeve, bilo desne, a sve se lomi preko leđa radnika.

"Molimo Vas da radnicima u državnim i javnim službama vratite ugled i dostojanstvo kakvo zaslužuju, da se ne donose odluke na brzinu koje bi u budućnosti mogle izazvati nesagledive posljedice", poručuje Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću.

Nezavisni sindikat MUP-a: Povećati plaće državnim službenicima i namještenicima

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (NSD MUP) priopćio je u četvrtak da državnim službenicima i namještenicima treba znatno povećati plaće, a rješenje vide u donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i promjeni koeficijenata složenosti poslova.

U objavi na svojoj internetskoj stranici, taj je sindikat istaknuo kako već godinama traže da osnovna plaća policijskog službenika treba i mora biti na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

"Razinu plaće državnih službenika i namještenika treba znatno povećati, ali to se ne može i neće postići povećanjem osnovice za izračun plaća, nego treba mijenjati koeficijente složenosti poslova", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Zdravko Lončar.

Navode i da prošlogodišnji i ovogodišnji rast osnovice za izračun plaća samo povećava razlike u plaćama između državnih službenika i namještenika.

Rješenje vide u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika.

"Činjenica je da dio državnih službenika ima solidne plaće, ali nažalost, dobar dio u današnjim uvjetima definitivno ne može živjeti od svoje plaće. Nismo čuli da je itko rekao da bi se tu trebalo nešto učiniti, niti sindikati niti zaposleni koji se nalaze u povoljnijoj situaciji, a niti predstavnici Vlade", navodi se u priopćenju.

Poručili su i da će ustrajati na povećanju plaća za sve državne službenike i namještenike i u datom trenutku znati zaštiti interese svojih članova.

Osvrnuli su se i na nedavne zahtjeve za povećanje plaća sindikata javnih službi.

"Njihovo nezadovoljstvo je evidentno, ali ne spominju pri tome da su zapravo na neki način prošle godine požurili i unaprijed  sporazumom dogovorili povećanje plaća za 2019. godinu od 3 plus 2 posto, koje je onda kao maksimum ponuđeno i državnim službenicima i namještenicima tijekom pregovora", navode iz sindikata MUP-a.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 25.08.2019.

    Ajde prvo provjerite imovinu carinika, inspektora i drugih državnih službenika koji su u mogučnosti trgovati informacijama i utjecajem te njhovih članova obitelji, pa da se vidi dal im treba dizat plaće. Mislim da zadnji događaji pokazuju da je to nužno u vladi koja ima poštene namjere...

  • 22.08.2019.

    uhljebi se nagrađuju, radna mjesta gdje ne moraju puno raditi, biraju što će i s kim raditi, dugogodišnji radnici strepe nad svojom sigurnošću upravo zbog novodošlih radnika. Nažalost radnik, staž, iskustvo se ne poštiva. Možda otvoreno pismo par radnika koje će se javno objaviti pomakne stvari sa nulte točke i povući za sobom neke nove korake iz kojih će se vidjeti transparentnost, poštenje i briga za dugogodišnje radnike, a koje je na razini MINUS 1.

  • 22.08.2019.

    Bilo bi korektno da i oni ne zaborave sve koji plaćaju to isto mirovinsko i kakve mirovine od svega toga imaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare