To je to što me zanima!

"Neću razgovarati o rezoluciji i autonomiji Srba na Kosovu"

Glavni pregovarač s Beogradom Hashim Thaçi je najavio kako će na sastanku s Dačićem razgovarati i "o rasformiranju ilegalnih struktura Srbije na sjeveru Kosova"
Vidi originalni članak

Prijedlog Srbije da općine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih općina je neprihvatljiv i nećemo dozvoliti da se nađe na stolu na pregovorima u Bruxellesu - rekao je kosovski premijer i glavni pregovarač s Beogradom Hashim Thaçi na današnjem sastanku s vođama kosovskih parlamentarnih stranaka uoči odlaska u Bruxelles gdje je za 17. siječnja dogovoren nastavak dijaloga, javlja agencija Tanjug pozivajući se na priopćenje ureda kosovske vlade.

Thaçi je rekao kako u nastavku dijaloga kosovska vlada neće prihvatiti razgovarati, kako je rekao, o statusu Kosova, odnosno neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i međunarodno priznatim granicama, unutrašnjoj organizaciji koja je uspostavljena shodno planu Ahtisaarija i Ustavu Kosova kao i ostvarivanju svih sporazuma koji su postignuti tijekom tehničkog dijaloga. Među ciljevima razgovora, kako se navodi u priopćenju, bit će "uklanjanje sigurnosnih struktura Srbije sa sjevera Kosova, stvaranje uvjeta za održavanje slobodnih izbora u općinama na sjeveru Kosova i za sudjelovanje građana ovog dijela države na općim izborima na Kosovu".

Thaçi je najavio kako će na sastanku s Dačićem razgovarati i "o rasformiranju ilegalnih struktura Srbije na sjeveru Kosova kao i o mehanizmima za transparentnost izdvajanja i uporabu sredstava za srpsku zajednicu na Kosovu kojima bi se upravljalo iz kosovske vlade, uz predstavnike srpske i međunarodne zajednice". Kosovo očekuje, može se pročitati iz priopćenja, da se na kraju procesa postigne "međunarodno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, koji će jamčiti EU, SAD i zemlje velike petorke ", te da "omogući učlanjenje Kosova u UN i druge međunarodne mehanizme”. Kosovo ne očekuje priznanje Srbije, ali drže kako se Kosovu mora osigurati ulazak u UN i otvoriti put za učlanjenje u NATO i EU.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Vlado Domjanović 15.01.2013.

    e da naši političari imaju mozga ne bi išli tamo se ulizivat ali uvijek su bili takve pameti..

  • doxy 15.01.2013.

    realno vi ne volite Albanece,nego mrzite nas Srbe. po ovome bolje vi znate nasu istoriju i desavanja od samih nas,malo ovo nije realno?

  • bajica-mali 15.01.2013.

    razgovareš o onome što ameri kažu da razgovaraš...

Komentiraj...
Vidi sve komentare