To je to što me zanima!

'Nek nauče njemački': Austrija ukida vozački ispit na turskom

Izbacivanje turskog jezika stiže nakon dugotrajnih zategnutih odnosa između Austrije i Turske. Kancelar Sebastian Kurz htio je minirati turske pregovore za članstvo u Europskoj uniji...
Vidi originalni članak

Polaznici autoškola u Austriji više neće moći polagati teorijske ispite na turskom jeziku, objavljeno je iz ministarstva transporta. Iako na ispit na turskom jeziku izlazi tek manji broj novih vozača, riječ je o drugom najpopularnijem  jeziku za polaganje vozačkog ispita. 

Ministar prometa Norbert Hofer, inače pripadnik desno orijentirane Slobodarska stranka Austrije, izjavio je da je ova odluka donesena kako bi se smanjili troškovi. 

- Svaki dodatni jezik za učenje državu košta peteroznamenkastu svotu novca, a to se ne može opravdati - izjavio je, dodavši da je jedan od ciljeva potaknuti ljude da uče njemački jezik.  

Ostaju engleski, hrvatski i slovenski

- Naravno, to je pitanje troška, ali mislim da je dosta bitno utvrditi na kojim sve jezicima ima smisla održavati polaganje ispita, izjavio je za radio postaju Ö. Dodao je i da će kandidati moći polagati ispite na engleskom, hrvatskom i slovenskom jeziku. 

Slobodarska stranka Austrije, koja se protivi ulasku imigranata, uspjela je na prošlogodišnjim izborima osvojiti neke ključne pozicije u vladi. 

Da bi uopće mogli formirati vladu, stranka je koalirala s konzervativnom Austrijskom narodnom strankom i postala jedina europska država s krajnjom desnicom na vlasti.

Izbacivanje turskog jezika stiže nakon dugotrajnih zategnutih odnosa između Austrije i Turske. Kancelar Sebastian Kurz htio je minirati turske pregovore za članstvo u Europskoj uniji, što je prilično razljutilo turskog predsjednika Erdogana

Kriza u međudržavnim odnosima eskalirala je u svibnju 2017. kada je Turska uložila veto na suradnju NATO-a i Austrije. Zbog tog poteza prekinute su partnerske aktivnosti NATO-a s 41 državom. Turska je naime, ključni igrač u NATO operacijama, piše BBC

 

Idi na 24sata

Komentari 79

  • ljubica ljubičica_1 23.07.2018.

    Bilo je i vrime.

  • 1955 22.07.2018.

    Pravi potez ! Bravo Austrija i Mađarska !!!!!

  • bluehotel 22.07.2018.

    Sram ih bilo! Zamisli ti to. Zahtijevati da u Austriji polažu na njemačkom. Strašno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare