To je to što me zanima!

'Neka me Kosor pokuša smijeniti ili neka odstupi'

Pozivam gospođu Kosor da u Saboru pokrene proceduru za opoziv predsjednika države. Ako ne uspije, očekujem njenu ostavku, kaže Josipović
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipovć odlučio je stati na kraj interpretacijama njegova govora u BiH kojim je dignuo na noge cijeli HDZ. U intervjuu Novoj TV u subotu otvoreno se suprotstavio premijerki, koja ga je prozvala da je prekršio Ustav i pozvao je da ga, ako tako misli, pokuša smijeniti. Još od početka Josipovićeva mandata tinjalo je prikriveno neslaganje i razlika u stavovima predsjednika i premijerke. Prvi sukob nastao je oko međusobnog povlačenja hrvatsko-srpske tužbe za genocid. Predsjednik smatra da bi to olakšalo rješavanje drugih pitanja između Hrvatske i Srbije, a Kosor uvijeno odgovara da o tome nisu vođeni razgovori u Vladi. Također, drugačije gledaju na Deklaraciju o Domovinskom ratu. - Pozivam gospođu Jadranku Kosor da u Saboru pokrene proceduru za opoziv predsjednika Republike, ali ako ne uspije, očekujem njezinu ostavku - rekao je predsjednik za Novu TV. HDZ-ovo Predsjedništvo je zaključilo da je Josipović prekršio Ustav jer se u vezi govora u BiH nije konzultirao s Vladom. Predsjednik u intervjuu ističe da je reakcija HDZ-a na neki način očekivana jer je govorio o politici koju je uglavnom kreirao HDZ. - Da su problemu pristupili odgovorno, bez pokušaja da izmišljanjem i etiketiranjem zamagle bit stvari, vidjeli bi da moja ocjena, ni u govoru u Parlamentu BiH, a ni prije, nije plošna. Kad već sami nisu mogli i znali učiniti isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i Hrvate u BiH prestanu tretirati kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo - kaže Josipović. Napomenuo je da svi bivši premijeri koji su se okupili oko Kosor u Banskim dvorima nisu bili u Ahmićima i Križančevu selu jer za to nisu imali hrabrosti pa, kaže, izmišljaju da krši Ustav. Dodaje da prepoznavanje vlastite pogreške ne znači izjednačavanje krivnje u ratu.


'NE PADA MI NA PAMET PODNIJETI OSTAVKU'
Premijerka Jadranka Kosor rekla je da ne zna otkud predsjedniku ideja da traži njegovu ostavku, kao što joj ne pada na pamet da ju i sama podnosi. - Predlažem predsjedniku da prestane slati poruke preko medija, da sjednemo za stol, kao što sam to još u petak predložila - poručila je preko glasnogovornice Martine Banić. Dodala je da predsjednik nema ovlasti tražiti njezinu ostavku.

ZA OPOZIV TREBALA BI IMATI I POTPORU SDP-OVACA
O opozivu predsjednika odlučuje dvotrećinska većina svih zastupnika Sabora. Time bi i SDP-ovci to trebali podržati. U članku 104. Ustava piše da je “predsjednik RH odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti”.

TINJAJUĆI SUKOB RASPLAMSAO SE U SAMO TRI DANA
14. TRAVNJA - GOVORIO U PARLAMENTU BIH
U Parlamentu BiH Josipović je rekao kako žali što je Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama 20. stoljeća pridonijela trganju tkiva BiH.

15. TRAVNJA - POKLONIO SE ŽRTVAMA U AHMIĆIMA
Položio vijenac u Ahmićima i rekao da se ondje zlo više ne smije ponoviti. Kosor uzvraća i kaže da Hrvatska nije vodila agresivnu politiku u BiH.

16. TRAVNJA - KOSOR OKUPLJA BIVŠE PREMIJERE
Premijerka je okupila bivše premijere, s kojima se konzultirala o Josipovićevu govoru. Zaključili su da Hrvatska nije vodila agresivnu politiku.

Idi na 24sata

Komentari 163

  • Monet 17.04.2010.

    HDZ slobodno minuse naprdite,na isto vam dodje!!!Propadate,članovi vam napuštaju stranku ko štakori prije potopa broda!!!!!

  • jocika 17.04.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • Bart 17.04.2010.

    a šta možeš očekivat od Jugolavena smrada

Komentiraj...
Vidi sve komentare