To je to što me zanima!

Nema za plaće, za pozajmice ima: Radnicima daju 500 kuna

Imunološki zavod dao je radnicima zajam od 500 kuna s kamatom od tri posto, a vraćat će ga u pet rata. Neki kažu da je to kamatarenje, a drugi žele i dupli zajam
Vidi originalni članak

Radnici Imunološkog zavoda već tri plaće nisu dobili i neki na posao dolaze doslovce gladni. Zato se direktor zavoda Mario Meštrović odlučio na drastičan potez - dati pozajmicu radnicima.

U dogovoru sa sindikalistima pred blagdan Svih svetih odobrio je da na ime Imunološkog zavoda radnici dobiju pozajmicu od 500 kuna i kamatu od tri posto.

- Novca za plaće jednostavno nema i pozajmica je bila jedino rješenje dok se ne dozna sudbina zavoda. Čak da je tvrtka dala akontaciju, na to bi morali platiti porez. Pitanje je koliko bi tad novca na kraju sjelo radnicima. A ako se daje pozajmica, onda se ne mora platiti porez, pa radnik na kraju dobije više - kaže naš dobro upućen izvor s Imunološkog.

Pozajmicu mogu vratiti na pet rata i sedam kuna kamata

Kamata na zajam je ona najniža, od tri posto. To znači da će radnici, koji su uzeli 500 kuna zajma, morati platiti sedam kuna kamata. Dogovorili su da će radnici taj iznos moći vratiti u pet rata i da će dug vraćati od prosinca.

- Bilo je pojedinaca koji su grmjeli da je to kamatarenje, jer ionako ne primaju plaću, a sada da posuđuju od vlastite tvrtke. Ali mnogi su već u blokadi i dolaze gladni na posao. Ovo je bilo jedino rješenje da ljudi dobiju barem kakav-takav novac prije blagdana. Uz to su se javili drugi koji bi rado uzeli dva puta po 500 kuna pozajmice ako je neki drugi radnik ne želi - kaže nam naš sugovornik.

Inače, ideja da HZZO da avans za lijekove Imunološkom, kako bi se namaknulo za plaće, propala je. Doznajemo ni da banke nisu sklone dati zajam, a samo za plaće svaki mjesec im treba 1,5 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 113

  • Dragan Zorić 11.11.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Ivanka Konecnik 06.11.2014.

    Ne mogu i necu nikada shvatiti i prihvatiti da smo u bivsoj drzavi zivjeli u mraku a da nam je sa dolaskom demokracije zasjalo svijetlo!!!??? (KOJE NEBULOZE)!!!!!!

  • Ivanka Konecnik 06.11.2014.

    Sjecam se izjava prvog predsjednika ove drzave, koji je rekao da ce svaki radnik u Hrvatskoj imati dvije i pol tisuce maraka placu.Zatim da u Hrvatskoj mora biti dvjesta bogatih obitelji.Sjecam se i da je rekao da je narod stoka sitnog zuba.Nije mi se to nista svidjalo a dokle nas je doveo ulazak u kapitalizam vidimo svi.Dali smo bas ovo zeljeli? Jesmo li stvarno sretni u nasoj lijepo i neovisnoj Drzavi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare