Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
113 komentara

Nema za plaće, za pozajmice ima: Radnicima daju 500 kuna

Imunološki zavod dao je radnicima zajam od 500 kuna s kamatom od tri posto, a vraćat će ga u pet rata. Neki kažu da je to kamatarenje, a drugi žele i dupli zajam

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Radnici Imunološkog zavoda već tri plaće nisu dobili i neki na posao dolaze doslovce gladni. Zato se direktor zavoda Mario Meštrović odlučio na drastičan potez - dati pozajmicu radnicima.

U dogovoru sa sindikalistima pred blagdan Svih svetih odobrio je da na ime Imunološkog zavoda radnici dobiju pozajmicu od 500 kuna i kamatu od tri posto.

- Novca za plaće jednostavno nema i pozajmica je bila jedino rješenje dok se ne dozna sudbina zavoda. Čak da je tvrtka dala akontaciju, na to bi morali platiti porez. Pitanje je koliko bi tad novca na kraju sjelo radnicima. A ako se daje pozajmica, onda se ne mora platiti porez, pa radnik na kraju dobije više - kaže naš dobro upućen izvor s Imunološkog.

Pozajmicu mogu vratiti na pet rata i sedam kuna kamata

Kamata na zajam je ona najniža, od tri posto. To znači da će radnici, koji su uzeli 500 kuna zajma, morati platiti sedam kuna kamata. Dogovorili su da će radnici taj iznos moći vratiti u pet rata i da će dug vraćati od prosinca.

- Bilo je pojedinaca koji su grmjeli da je to kamatarenje, jer ionako ne primaju plaću, a sada da posuđuju od vlastite tvrtke. Ali mnogi su već u blokadi i dolaze gladni na posao. Ovo je bilo jedino rješenje da ljudi dobiju barem kakav-takav novac prije blagdana. Uz to su se javili drugi koji bi rado uzeli dva puta po 500 kuna pozajmice ako je neki drugi radnik ne želi - kaže nam naš sugovornik.

Inače, ideja da HZZO da avans za lijekove Imunološkom, kako bi se namaknulo za plaće, propala je. Doznajemo ni da banke nisu sklone dati zajam, a samo za plaće svaki mjesec im treba 1,5 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message