To je to što me zanima!

NEMAR DRŽAVE: Mrtvi ratni heroj ide na reviziju

Josip Kraštek poginuo je 1991. dok je spašavao civile. HZMO sad traži reviziju njegova statusa branitelja. Josipova majka je šokirana dopisom
Vidi originalni članak

Anđa Kraštek iz Erduta prije nekoliko dana dobila je dopis iz osječkoga područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U dopisu pozivaju na reviziju braniteljskog statusa njezina sina Josipa, koji je kao hrvatski branitelj poginuo 1. kolovoza 1991. Josip je poginuo osiguravajući Hrvate iz Erduta, Dalja i Aljmaša, a svake godine za njega i za još 38 poginulih u toj akciji odaju počast jer su učinili herojsko djelo. Poštar je Anđi Kraštek dopis HZMO-a donio na njezinu adresu u ulici koja nosi ime njezina sina. Ona, dakle, da bi i dalje ostvarivala braniteljsku mirovinu, koju prima zbog pogibije i herojstva svojeg sina, sad mora dokazati kako je Josip bio branitelj i da je poginuo u ratu. U središtu Erduta stoji spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na kojemu je uklesano i Josipovo ime, kao i na spomen-ploči ispred Policijske postaje u Dalju.
- I dalje ne vjerujem u ovo što su mi napravili. Ako trebam dokazivati ulogu svog sina u ratu, onda stvarno ne znam što više raditi u životu - vidno uznemirena rekla nam je Anđa Kraštek.

ŠEF HZMO-a TEK U SUBOTU SAZNAO ZA SPORNI DOPIS
Iz Ministarstva branitelja tvrde kako nisu slali pozive o reviziji braniteljskog statusa te da sa spornim dopisom nemaju veze. Predstojnik osječkog Zavoda za mirovinsko osiguranje Ilija Ćurić u telefonskom je razgovoru u subotu rekao kako ne zna tko je poslao dopis te da će istražiti tko je odgovoran. Poslijepodne, kad je pronašao dopis, ponovno se javio. Kaže kako su dopis poslali da bi obitelji poginulih dobili dodatak na mirovinu ako je branitelj bio dragovoljac (ako je poginuo prije 15. 1. 1992.). No u dopisu se ne spominje da je riječ o povećanju mirovine. Zato Anđa nije mogla znati hoće li joj ukinuti, smanjiti ili povećati mirovinu.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • mala 2 10.03.2008.

    Ovo nije pojedinačni slučaj .Moja majka je nedavno isto tako dobila dopis za mog pokojnog brata koji je bio branitelj i ubijen je na Ovčari.Naravno da je to jako pogodilo kao i mene i stvarno bi htjeli da više naše mrtve ostave na miru a nama koji smo ostali za njima ne stavljaju stalno sol na rane.Također sam i ja kad sam zvala za braniteljske dionice dobila informaciju da je moj otac po njihovim papirima živ a ubijen je u 11mjesecu 91 .Ostala sam u šoku.I kao da to nije bilo dovoljno nakon svih tih godina morala sam dokazivat da sam njegovo dijete iako sam samo ja ostala od potomaka i dok sam išla u školu dobijala njegovu mirovinu .Eto toliko o poštovanju i osjećajima za branitelje i njihove obitelji.

  • branitelj 09.03.2008.

    had....daj budi konkretniji ni meni ovaj tvoj komentar nije jasan

  • gardy 09.03.2008.

    malo mi je to iskustvo nejasno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare