To je to što me zanima!

Nepopustljiv Dinko Cvitan je nada za pošteniju Hrvatsku

Otkrivamo tko je čovjek koji će zamijeniti Bajića: Tijekom rata u Daruvaru bomba mu je uništila odvjetnički ured. Ne druži se s političarima, najbolje surađuje sa ženama
Vidi originalni članak

Miran, stručan, pošten i moralan, riječi su kojima su bivši tužitelji i odvjetnici opisali Dinka Cvitana (56), ravnatelja Uskoka i, prema svemu sudeći, novog glavnog državnog odvjetnika.

Cvitan je na čelu Uskoka od studenoga 2005. i godinama je bio je najbliži suradnik Mladena Bajića, koji, neslužbeno doznajemo, ipak od premijera Zorana Milanovića neće dobiti i četvrti mandat na mjestu prvog tužitelja države. Bajiću mandat istječe 23. travnja i bit će zamjenik glavnog državnog odvjetnika, a u kombinacijama je, navodno, i da preuzme Uskok.

Mnogi odvjetnici i tužitelji misle da je Cvitan najbolji izbor za novoga glavnog državnog odvjetnika i zbog aspekta kontinuiteta kaznenog progona i zbog aspekta kaznene politike.

Cvitan je Pravni fakultet završio u Zagrebu. Nakon toga se 1985. zaposlio kao pripravnik na Općinskom sudu u Zagrebu, a potom bio stručni suradnik u Općinskom državnom odvjetništvu. Tijekom Domovinskog rata imao je odvjetnički ured u Daruvaru, na koji je pala bomba i potpuno ga uništila. Nakon toga vraća se u Zagreb. Odvjetničku karijeru prekinuo je kad se zaposlio kao direktor pravnih poslova u osiguravajućem društvu, a 2003. se ponovno vraća u tužiteljstvo na gotovo dvostruko nižu plaću.

- Kada smo počeli u Uskoku, nismo imali gotovo ništa od opreme. Kasete sa snimljenim razgovorima osumnjičenih morali smo preslušavati na kasetofonu u autu - anegdota je koju Cvitan, često rado prepričava.

Cvitan je, kao i Bajić, radoholičar. Često svjetla u Uskokovim prostorijama u Gajevoj ulici u Zagrebu gore do kasno u noć. Hvale ga i odvjetnici koji su dio svoje karijere proveli u tužiteljstvu. Čedo Prodanović je za Globus rekao kako je Cvitan dobar izbor jer se može odmah prihvatiti posla i ne mora gubiti vrijeme da pohvata konce.

>>> Više pročitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 84

  • sala 02.03.2014.

    sam protiv svih , to je nemoguca misija

  • Ahileja 02.03.2014.

    Sve je to mazanje očiju da lopovi postanu pošteni građani, jer im to omogućavaju zamršeni zakoni i politika prelaska iz jednog društvenog sistema u drugi za koji se je narod plebiscitarno opredjelio.

  • Halo Bing, kako brat 02.03.2014.

    "Cvitan je, kao i Bajić, radoholičar"!!!!!!!!!!! Pa onda piše: "Cvitan je na čelu Uskoka od studenoga 2005. i godinama je bio je najbliži suradnik Mladena Bajića"!! Da nije ona prva rečenica ipak pretjerivanje?? Znači skoro pa 9 godina Dinko i Mladen su suradnici. E sad,,,znamo da so vjerojatno sve HR javne firme u popriličnim gubicima, a gubici mogu nastati samo nesavjesnim poslovanjem ili krađama. I ako znamo da korupcijskih afera i malverzacija u HR skoro pa svim (ak ne i svima) institucijama i javnim firmama ima za tovarni prostor onog Antonova koji je nedavno bio na Plesu, a malo koja je predmet istrage ili procesuiranja, a da o pravomočnim sudskim presudama sa oduzimanjem nezakonito stečene imovine i ne govorim,,, onda se neumitno postavlja pitanje: O KAKVOM SE TO RADOHOLIČARSTVU DUA DINKO-MLADEN RADI????

Komentiraj...
Vidi sve komentare