To je to što me zanima!

Nestala bista Ive Lole Ribara: Vandali obezglavili spomenik

NA METI VANDALA: U prvih mjesec dana od postavljanja dva puta su je išarali i na njoj crtali ustaška obilježja, a danas je bista - nestala. Policija istražuje slučaj
Vidi originalni članak

Bista partizanskoga narodnog heroja Ive Lole Ribara ukradena je u nedjelju s postolja spomenika iz parka u Prilazu baruna Filipovića u Zagrebu, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka. 

Policija navodi kako je bista ukradena rano u nedjelju, a o njezinu nestanku dojavili su građani u 14,45 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prikupljene informacije o bisti policija će objaviti u ponedjeljak.

Bistu Ive Lole Ribara u park u Prilazu baruna Filipovića ponovno je postavio u listopadu 2017. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon što je početkom 90-ih skinuta sa svog postolja. 

Nedugo nakon toga pokrenuta je inicijativa Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanjem biste, zajedno s Bandićevim amandmanom, kojim je pristao na preispitivanja procedure o postavljanju biste koju je sam svečano otkrio.

Početkom prosinca odlučeno je da Ivo Lola Ribar ostaje u parku jer zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili inicijativu stranke Neovisnih za Hrvatsku.

U dva navrata, bista je bila uništena grafiterskim sprejem, no brzo je očišćena. 

Ivo Lola Ribar rođen je u Zagreb 1916., a poginuo na Glamočkom polju u BiH 1943. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. vodio omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostao je sve do svoje smrti. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza.

Idi na 24sata

Komentari 637

  • stiven 07.03.2018.

    Odšetao doma,kažu vidjeli ga u Đakovu,prodaje kucu i ode u Irsku

  • Denis Menesar 07.03.2018.

    Žut sam pa neću komentirati ni postavljanje niti micanje. Htio bih samo reći da, ako je ukradena za sekundarnu sirovinu, ne bi bilo prvi put i mislim da se tim problemom policija treba više pozabaviti. Trebalo bi drastično kazniti otkupljivača nego samog lopova i jednom pokušati tome stati na kraj. Ne može nitko reći da otkupljivač ne zna kakvo bi moglo biti porijeklo biste, spomen ploče, bakrenih oluka, poklopca od šahta, prometnog znaka, natpisne ploče itd...

  • Bezobraznik 07.03.2018.

    Nije mu tu ni bilo mjesto

Komentiraj...
Vidi sve komentare