Obavijesti

News

Komentari 637

Nestala bista Ive Lole Ribara: Vandali obezglavili spomenik

Nestala bista Ive Lole Ribara: Vandali obezglavili spomenik
11

NA METI VANDALA: U prvih mjesec dana od postavljanja dva puta su je išarali i na njoj crtali ustaška obilježja, a danas je bista - nestala. Policija istražuje slučaj

Bista partizanskoga narodnog heroja Ive Lole Ribara ukradena je u nedjelju s postolja spomenika iz parka u Prilazu baruna Filipovića u Zagrebu, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka. 

Policija navodi kako je bista ukradena rano u nedjelju, a o njezinu nestanku dojavili su građani u 14,45 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vandali na djelu: Bista Ive Lole Ribara ostala bez glave Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata on Sunday, 4 March 2018

Prikupljene informacije o bisti policija će objaviti u ponedjeljak.

Bistu Ive Lole Ribara u park u Prilazu baruna Filipovića ponovno je postavio u listopadu 2017. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon što je početkom 90-ih skinuta sa svog postolja. 

Nedugo nakon toga pokrenuta je inicijativa Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanjem biste, zajedno s Bandićevim amandmanom, kojim je pristao na preispitivanja procedure o postavljanju biste koju je sam svečano otkrio.

Početkom prosinca odlučeno je da Ivo Lola Ribar ostaje u parku jer zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili inicijativu stranke Neovisnih za Hrvatsku.

U dva navrata, bista je bila uništena grafiterskim sprejem, no brzo je očišćena. 

Ivo Lola Ribar rođen je u Zagreb 1916., a poginuo na Glamočkom polju u BiH 1943. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. vodio omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostao je sve do svoje smrti. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza.