To je to što me zanima!

Netanyahu zahvalio Bidenu na 'moralnoj jasnoći' i poručio: 'Izrael će poraziti Hamas'

Biden je u srijedu rano ujutro stigao u Izrael kako bi izrazio solidarnost s Izraelcima te razgovarao s tamošnjim vodstvom o njihovim ratnim planovima
Vidi originalni članak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Joeu Bidenu na njegovoj „moralnoj jasnoći“ tijekom posjeta američkog predsjednika koji je obećao nastavak potpore Izraelu i sugerirao da potencijalno vjeruje izraelskoj verziji napada na bolnicu u Gazi. 

Biden je u srijedu rano ujutro stigao u Izrael kako bi izrazio solidarnost s tom zemljom te razgovarao s tamošnjim vodstvom o njihovim ratnim planovima, piše BBC.

'NEPRIHVATLJIVI NAPADI' Na sinagogu u Berlinu bacili molotovljeve koktele, Scholz najavio pojačanje sigurnosti

Američki predsjednik je nakon Izraela planirao posjetiti i Jordan gdje se trebao sastati i s egipatskim i palestinskim vodstvom, no to je otkazano nakon napada na bolnicu u Gazi u kojoj je, prema palestinskim tvrdnjama, ubijeno više stotina ljudi. 

Palestinci za napad okrivljuju Izrael, a izraelska vojska pak tvrdi da se eksplozija dogodila zbog pada rakete militantne skupine Islamistički džihad, ispaljene iz pojasa Gaze. 

Biden je rekao da je „duboko ožalošćen i zgrožen“ tim incidentom, no i sugerirao da potencijalno vjeruje izraelskoj verziji događaja. 

- Na temelju onog što sam vidio, čini se da je to učinila druga strana, ne vi. No imamo mnogo ljudi tamo koji nisu sigurni tako da imamo puno – imamo puno toga za prevladati- rekao je američki predsjednik.

ZATRAŽIO PODRŠKU Vođa Hamasa pisao ministru BiH? 'Okončajte okupacije naših teritorija i deblokirajte Gazu'

Biden je ranije, iz predsjedničkog zrakoplova, priopćio kako SAD žali za „pacijentima, medicinskim osobljem i drugim nevinima koji su poginuli ili ozlijeđeni u ovoj tragediji“, ne navodeći krivca. 

Netanyahu je zahvalio „istinskom prijatelju“ Bidenu na njegovoj podršci Izraelu i tome što posjeduje „moralnu jasnoću“. 

Najdugovječniji izraelski premijer, suočen s nizom procesa zbog navodne korupcije, rekao je kako se „civilizirani svijet mora ujediniti kako bi porazio Hamas“, kao što se to postiglo u borbi protiv Islamske države, piše BBC. 

Napad Hamasa 7. listopada na pogranična područja, u kojem je poginulo više od 1300 ljudi, usporedio je s napadima terorista na SAD 11. rujna 2003. nakon kojeg je SAD pokrenuo takozvani „globalni rat protiv terorizma“. 

VELIKE GLOBALNE NESTABILNOSTI Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja, sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju

- Porazit ćemo Hamas i ukloniti tu groznu prijetnju iz naših života- nastavio je Netanyahu, kazavši da to nije samo na dobrobit Izraela, nego svih. 

Biden je naglasio da Hamas ne predstavlja sve Palestince te da čini štetu i njima samima. 

Masakr Hamasa 7. listopada opisao je pokoljem, istaknuvši da je taj dan ubijen i 31 Amerikanac. 

Američki predsjednik najavio je da će SAD nastaviti podržavati Izrael te da će razgovarati o daljnjim planovima Izraela u ratu. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • gojko ercegovac 19.10.2023.

    A tko je stvorio hamas i isil?? Oni sami u suradnji sa svijetskim gazdama amerikancima

  • hose pivalica 18.10.2023.

    ne prica se ni o napadima i organizacijama islamista diljem europe

  • crni pes 18.10.2023.

    Moralno jasni ko napoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare