To je to što me zanima!

Neven Mimica je prvi Hrvat na mjestu europskog povjerenika

Europarlamentarci su, međutim, odbili drugog Hrvata - Nevena Matesa - za mjesto na Europskom revizorskom sudu. U oba glasovanja rezultat je bio očekivan...
Vidi originalni članak

S 565 glasova za i 64 protiv, Europski parlament je podržao Nevena Mimicu kao prvog Hrvata na mjestu europskog povjerenika. Europarlamentarci su, međutim, odbili jednog drugog Hrvata za mjesto na Europskom revizorskom sudu, piše Večernji list.

Protiv imenovanja Nevena Matesa za europskog revizora glasovalo je 386 zastupnika, dok je 231 bio za, a 46 suzdržano. U oba glasovanja rezultat je bio očekivan jer su matični odbori, nakon saslušanja dvojice hrvatskih kandidata, predložili pozitivno mišljenje za Mimicu, a negativno za Matesa, kojemu su zastupnici u odboru zamjerili nejasne odgovore na pitanje bi li povukao kandidaturu u slučaju da ne dobije potporu Europarlamenta.

Mates je na kraju saslušanja ipak rekao da bi se povukao u takvom slučaju. No, u telefonskom razgovoru Mates nam je rekao da razmišlja o rezultatu i da još ne može reći što će učiniti. Povuče li se iz utrke, Hrvatska će morati nominirati novog kandidata za tijelo koje kontrolira kako institucije EU troše novac. 

Nakon potpore EP-a, Mimica još treba dobiti potporu Vijeća EU, ali to ide automatizmom i dosadašnji potpredsjednik Vlade glatko 1. srpnja preuzima resor zaštite potrošača u najvažnijem tijelu izvršne vlasti EU, Europskoj komisiji.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • mindless_automata 13.06.2013.

    Jos jedan zombi u EU parlamentu...

  • dadili 13.06.2013.

    sprdaćina i od unije i od povjerenika...

  • user_29428 12.06.2013.

    Na prvom je mjestu novi europski povjerenik Neven Mimica, 'bivši potpredsjednik SDP-ove vlade, star 59 godina', kojemu će pripasti 42 tisuće eura za pronalaženje stana u Bruxellesu te mjesečna plaća od 25 tisuća eura. Bild napominje i da će Mimica još tri godine nakon što ode s mjesta povjerenika Europske komisije mjesečno primati 8.000 tisuća eura, a i da dobiva novčanu pomoć za preseljenje nakon kraja mandata od 21 tisuće eura.

Komentiraj...
Vidi sve komentare