To je to što me zanima!

'Ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe!'

Škoro bi ovlasti kao Franjo Tuđman, a vjerojatno bi ih tumačio i šire nego prvi predsjednik RH, koji je uz našu pomoć uveo taj sustav u vrijeme opće demokratizacije i rušenja komunističkog sustava, kaže Smerdel
Vidi originalni članak

Ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!, napisao je na Facebooku Branko Smerdel, ustavno pravni stručnjak i jedan od tvoraca Ustava iz 1990. godine. 

Miroslav Škoro najavio kandidaturu za Pantovčak, ali i kao prvi potez najavio inicijativu prema Parlamentu za promjenu Ustava, a sve kako bi se predsjedniku države povećale ovlasti. 

-  Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, a ako on odbije taj prijedlog, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma, a tada bio volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda - rekao je Škoro. 

Smerdel napominje kako je iz svega što Miroslav Škoro spominje vidljivo da on ne poznaje Ustav. 

- Prvo mora znati da mu je ta promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru, a da mu za ustavotvorni referendum treba supotpis predsjednika Vlade - navodi Smerdel. 

No napominje da u nepoznavanju Ustava Škoro nije jedini. Ne želeći o imenima naveo je kako je našim potencijalnim i službenim kandidatima zajedničko da iako nisu stručni za pojedina područja, ne traže savjet stručnjaka. 

- Škoro bi ovlasti kao Franjo Tuđman, a vjerojatno bi ih tumačio i šire nego prvi predsjednik RH, koji je uz našu pomoć uveo taj sustav u vrijeme opće demokratizacije i rušenja komunističkog sustava. Škoro, ali i drugi traže svu vlast da bi uveli red. Mislim da je to jako opasan zahtjev, a osim toga jako je poznat u povijesti - napominje Smerdel.

I dok Škoro među ostalim želi da se predsjedniku omogući da Saboru predlaže suce Ustavnog suda, Smerdel podsjeća da je predsjednik države jedino može odgovarati pred Ustavnim sudom. Pitanje odgovornosti predsjednika Republike može pokrenuti Sabor dvotrećinskom većinom, no o njoj odlučuje Ustavni sud dvotrećinskom većinom svih sudaca.

Smerdel napominje i da većina potencijalnih i službenih kandidata, obećava stvari koje predsjednik državne može učiniti. 

- Najgroteskniji je položaj Zorana Milanovića, koji je desetine puta izjavljivao da je to nepotrebna funkcija i da je treba ukinuti, a sada se natječe za tu funkciju računajući na kratko povijesno pamćenje birača - kazao je Smerdel. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • purgerica prva 24.06.2019.

    Jadan stari i dementar moj prof. škoro bi ovlasti, a tumačio bi ih i šire od dr Tđmana! Ma prof kaj ste i vidovit postali. Pitam se jeste li baš svoj il terapije delaju svoje. Žalosno za profa s katedre Ustavnog prava s Pravnog faksa u Zagrebu ovako govoriti, samo zbog ideologije koja vas tjera. Pogledah na Pravni faks, web stranicu, majke ti mile, pa cijela katedra od manjinaca! Gdje je taj faks, u Beogradu!

  • realista 7 24.06.2019.

    frigas funkciju dobra placa putujes naslikavas se i imas razumijevanje za sve , nagovaras ljude da ostanu dok se tvoja djeca skoluju vani i brijes o nekoj svicarskoj usput , kriterije je spustila toliko nisko da svako moze se zamisliti kao predsjednik

  • 24.06.2019.

    Ljudi dragi, kandidati mogu trkeljat što god žele, predjednik nema nikakve krucijalne ovlasti, a bez potpore sabora i vlade sa premijerom ne može ih niti imati.Sustav gdje predsjednik nema ovlasti vec se sve prenosi na premijera i vladu donesen je uz dogovor Mesića i Račana sa cime su se složile sve strane i dvotrečinskom večinom donjele odluku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare