To je to što me zanima!

Nije se htjela dignuti bijelcu u busu: Uhitili je, sudili joj, dobila otkaz. A zatim su počeli prijetiti

Vrhovni sud SAD-a na današnji dan prije 65 godina proglasio je odvojene autobuse u Alabami za crnce nezakonitima. Jedanaest mjeseci ranije Rosa Parks odbila je ustupiti bijelcu svoje mjesto u autobusu
Vidi originalni članak

Rosa Parks (42), krojačica u robnoj kući u gradu Montgomeryju u američkoj saveznoj državi Alabama, nepunu godinu dana prije nego je Vrhovni sud podržao odluku da je segregacija u autobusima protuustavna, vraćala se kući s posla. Bio je prosinac 1955. Ušla je u gradski autobus, sjela na sjedalo u petom redu. Bio je to i prvi red sjedala za crnce u, kako su ga zvali, “Colored Section” dijelu autobusa.

Kada se dio za bijelce popunio, vozač je naredio crncima da se ustanu i ustupe mjesto bijelcima. No, Rosa je mirno, ali odlučno odbila taj zahtjev. Pomakla se sa svog mjesta nije.

Trojica crnih putnika su ustala i poslušala zapovijed vozača. Kada  je vozač pitao Parks zašto ne ustane, odgovorila je:

 - Mislim da ne bih trebala ustati.

Vozač je odmah pozvao policiju koja je protiv Parks podigla optužnicu. Zbog 'građanskog neposluha' Rosa je uhićena i optužena za kršenje segregacijskih zakona. Određena joj je novčana kazna od 14 dolara.

-  Kada nam je vozač naredio da ustanemo osjetila sam kako odlučnost prekriva moje tijelo poput pokrivača u zimskoj noći. Ne smiješ osjećati strah zbog stvari koje činiš kada znaš da si u pravu - kazala je nekoliko godina kasnije Rosa Parks prisjećajući se tog trenutka. 

Početak borbe za prava crnaca

Zakoni o segregaciji u Montgomeryju bili su vrlo komplicirani. Naime, crnci su kartu morali kupiti kod vozača, potom sići s autobusa i popeti se na stražnjim vratima. Autobus bi nekad i otišao prije nego što bi se oni opet stigli popeti pa su znali ostati na stanici s plaćenim kartama u rukama.  Ako je dio za bijelce bio pun, a ušao još jedan bijelac crnac je morao ustupiti mjesto i povući se u zadnji dio autobusa. Također, nikad nije smio sjediti preko puta bjelačkog putnika, s druge strane reda.

Rosa je tim svojim činom izrazila nepokoravanje tadašnjim zakonima i dominaciji bijelaca u SAD-u te je njen slučaj pokrenuo borbu za prava crnaca u cijeloj Americi.

Suđenje Rosi Parks dovelo je do bojkota autobusnog prometa u Montgomeryju, ali i do jednog od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije kojem je na čelu bio Martin Luther King Junior.

'IMAM SAN' Ubili su ga u 39. godini: Sanjao o boljem i pravednijem svijetu

Umjesto busom, crnci su se vozili taksijima u vlasništvu crnaca po cijeni autobusne karte. Odaziv je bio gotovo stopostotan.

Bojkot autobusnog prometa

Osnovali su i Odbor koji se brinuo o bojkotu. Cilj su im bile tri stvari: da prijevoznici jamče pristojnost, da putnici smiju sjedati redoslijedom kojim ulaze u bus i da na linijama  koje koriste crnci budu i crni vozači busa. 

Bojkot autobusnog prometa u Montgomeryju, u kojem je tada živjelo preko 50 000 Afroamerikanaca, trajao je puna 382 dana

Vrhovni sud SAD-a 13. studenog proglasio je segregaciju u javnim prijevozima neustavnom.

 - Ljudi uvijek kažu kako nisam ustala u autobusu jer sam bila umorna, ali to nije istina. Nisam bila umorna fizički, nisam bila umornija nego inače na kraju radnog dana. Ne, tada sam bila umorna jedino od popuštanja -  opisala je u svojoj biografiji.

Maltretirali su je i prijetili joj: Morala je odseliti

Ipak, medijska izloženost pretvorila ju je u laku metu, uskoro je dobila otkaz, prijetili su joj i maltretirali je. Ona i suprug bili su prisiljeni odseliti i  krenuti ispočetka. 

Preselili su u Detroit gdje je afroamerički kongresmen John Conyers zaposlio u svom uredu 1965. godine. U njegovoj administraciji radila je sve do mirovine 1988. godine.

RASNI ZAKONI Za brak s bijelcem ova crnkinja morala se zakonski izboriti...

Autobiografiju "Moja priča" koja opisuje njezin život na segregiranom jugu objavila je 1992. godine. Tri godine kasnije objavila je i memoare "Tiha moć". Do kraja života surađivala je s  organizacijama za borbu za ljudska prava. Osnovala je i Institut Rosa and Raymond Parks koji je pomagao mladeži Detroita u samorazvoju.

Američki je kongres Rosu Parks proglasio majkom modernog pokreta za ljudska prava. Preminula je 2005. godine, u dobi od 92 godine u svom stanu u Detroitu. Njezino tijelo je položeno na  odar u crkvi u Montgomeryju .

Nakon komemoracije njezin lijes prebačen je u grad Washington autobusom nalik na onaj u kojem je svojevremeno odbila ustupiti svoje mjesto bijelcu.

Idi na 24sata

Komentari 102

  • 13.11.2021.

    Danas BLM, obratno😛😜👍

  • kokoricko 13.11.2021.

    al je time stekla postovanje i divljenje jer je bila protiv necega, danas ako si protiv onda si los neobarzovan itd

  • 13.11.2021.

    Čekamo da se pojavi hrvatska Rosa Parks...

Komentiraj...
Vidi sve komentare