Obavijesti

News

Komentari 102

Nije se htjela dignuti bijelcu u busu: Uhitili je, sudili joj, dobila otkaz. A zatim su počeli prijetiti

Nije se htjela dignuti bijelcu u busu:  Uhitili je, sudili joj, dobila otkaz. A zatim su počeli prijetiti
4

Vrhovni sud SAD-a na današnji dan prije 65 godina proglasio je odvojene autobuse u Alabami za crnce nezakonitima. Jedanaest mjeseci ranije Rosa Parks odbila je ustupiti bijelcu svoje mjesto u autobusu

VIDEO

Rosa Parks (42), krojačica u robnoj kući u gradu Montgomeryju u američkoj saveznoj državi Alabama, nepunu godinu dana prije nego je Vrhovni sud podržao odluku da je segregacija u autobusima protuustavna, vraćala se kući s posla. Bio je prosinac 1955. Ušla je u gradski autobus, sjela na sjedalo u petom redu. Bio je to i prvi red sjedala za crnce u, kako su ga zvali, “Colored Section” dijelu autobusa.

Kada se dio za bijelce popunio, vozač je naredio crncima da se ustanu i ustupe mjesto bijelcima. No, Rosa je mirno, ali odlučno odbila taj zahtjev. Pomakla se sa svog mjesta nije.

Trojica crnih putnika su ustala i poslušala zapovijed vozača. Kada  je vozač pitao Parks zašto ne ustane, odgovorila je:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Mislim da ne bih trebala ustati.

Vozač je odmah pozvao policiju koja je protiv Parks podigla optužnicu. Zbog 'građanskog neposluha' Rosa je uhićena i optužena za kršenje segregacijskih zakona. Određena joj je novčana kazna od 14 dolara.

-  Kada nam je vozač naredio da ustanemo osjetila sam kako odlučnost prekriva moje tijelo poput pokrivača u zimskoj noći. Ne smiješ osjećati strah zbog stvari koje činiš kada znaš da si u pravu - kazala je nekoliko godina kasnije Rosa Parks prisjećajući se tog trenutka. 

Početak borbe za prava crnaca

Zakoni o segregaciji u Montgomeryju bili su vrlo komplicirani. Naime, crnci su kartu morali kupiti kod vozača, potom sići s autobusa i popeti se na stražnjim vratima. Autobus bi nekad i otišao prije nego što bi se oni opet stigli popeti pa su znali ostati na stanici s plaćenim kartama u rukama.  Ako je dio za bijelce bio pun, a ušao još jedan bijelac crnac je morao ustupiti mjesto i povući se u zadnji dio autobusa. Također, nikad nije smio sjediti preko puta bjelačkog putnika, s druge strane reda.

Rosa je tim svojim činom izrazila nepokoravanje tadašnjim zakonima i dominaciji bijelaca u SAD-u te je njen slučaj pokrenuo borbu za prava crnaca u cijeloj Americi.

Suđenje Rosi Parks dovelo je do bojkota autobusnog prometa u Montgomeryju, ali i do jednog od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije kojem je na čelu bio Martin Luther King Junior.

Ubili su ga u 39. godini: Sanjao o boljem i pravednijem svijetu
Ubili su  ga u 39. godini:  Sanjao o boljem i pravednijem svijetu

Umjesto busom, crnci su se vozili taksijima u vlasništvu crnaca po cijeni autobusne karte. Odaziv je bio gotovo stopostotan.

Bojkot autobusnog prometa

Osnovali su i Odbor koji se brinuo o bojkotu. Cilj su im bile tri stvari: da prijevoznici jamče pristojnost, da putnici smiju sjedati redoslijedom kojim ulaze u bus i da na linijama  koje koriste crnci budu i crni vozači busa. 

Bojkot autobusnog prometa u Montgomeryju, u kojem je tada živjelo preko 50 000 Afroamerikanaca, trajao je puna 382 dana

Vrhovni sud SAD-a 13. studenog proglasio je segregaciju u javnim prijevozima neustavnom.

 - Ljudi uvijek kažu kako nisam ustala u autobusu jer sam bila umorna, ali to nije istina. Nisam bila umorna fizički, nisam bila umornija nego inače na kraju radnog dana. Ne, tada sam bila umorna jedino od popuštanja -  opisala je u svojoj biografiji.

Maltretirali su je i prijetili joj: Morala je odseliti

Ipak, medijska izloženost pretvorila ju je u laku metu, uskoro je dobila otkaz, prijetili su joj i maltretirali je. Ona i suprug bili su prisiljeni odseliti i  krenuti ispočetka. 

Preselili su u Detroit gdje je afroamerički kongresmen John Conyers zaposlio u svom uredu 1965. godine. U njegovoj administraciji radila je sve do mirovine 1988. godine.

Za brak s bijelcem ova crnkinja morala se zakonski izboriti...
Za brak s bijelcem ova crnkinja morala se zakonski izboriti...

Autobiografiju "Moja priča" koja opisuje njezin život na segregiranom jugu objavila je 1992. godine. Tri godine kasnije objavila je i memoare "Tiha moć". Do kraja života surađivala je s  organizacijama za borbu za ljudska prava. Osnovala je i Institut Rosa and Raymond Parks koji je pomagao mladeži Detroita u samorazvoju.

Američki je kongres Rosu Parks proglasio majkom modernog pokreta za ljudska prava. Preminula je 2005. godine, u dobi od 92 godine u svom stanu u Detroitu. Njezino tijelo je položeno na  odar u crkvi u Montgomeryju .

Nakon komemoracije njezin lijes prebačen je u grad Washington autobusom nalik na onaj u kojem je svojevremeno odbila ustupiti svoje mjesto bijelcu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina