To je to što me zanima!

"Nije točno da su promjenjive kamatne stope nezakonite"

Hrvatska udruga banaka je poslala očitovanje o sudskim procesima vezanima uz kredite u francima s promjenjivom kamatnom stopom u zemljama u okruženju
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga banaka je medijima poslala priopćenje u kojem reagira na vijesti koje se kako kažu "posljednje vrijeme plasiraju o presudama sudova u slučajevima kredita s promjenjivom kamatnom stopom u Austriji, Mađarskoj i Srbiji". 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"'U posljednje vrijeme u medijima se plasiraju vijesti o presudama sudova u slučajevima kredita u švicarskim francima (CHF) s promjenjivom kamatnom stopom u Austriji, Mađarskoj i Srbiji. Hrvatska udruga banaka do sada se nije aktivno očitovala o ovim procesima, no informacije su najčešće interpretirane tako da mogu dovesti u zabunu klijente hrvatskih banaka. Stoga, na najjednostavniji mogući način želimo pojasniti sljedeće:

Vrhovni sud Austrije nije utvrdio ništetnosti niti jedne ugovorene klauzule 

Austrijski Vrhovni sud nije utvrdio ništetnost nijedne ugovorne klauzule iz ugovora o kreditu koji je bio predmet spora, pa nikako ni valutne klauzule u CHF. Sud je utvrdio da su banka kreditor, kreditni posrednik koji je za njen račun davao uslugu financijskog savjetovanja klijentima, kao i treća uključena financijska institucija, svaki u svom segmentu, odgovorni tužiteljima za štetu.

Konverzijom kredita iz EUR u CHF tužitelji nisu ostvarili gubitak, već naprotiv - dobit. Također, sud ne dopušta nikakve tužbe na plaćanje naknade štete, jer je realno nastupanje štete ovisno o tome kakve će troškove i koristi imati klijenti, u odnosu na troškove i koristi koje bi imali da su ostali kod originalnog jednostavnog stambenog kredita u EUR. Na temelju presuđenog utvrđenja postojanja odštetne odgovornosti, klijenti će moći zatražiti isplatu štete u budućnosti u mjeri u kojoj bi šteta za njih realno nastala nakon što se izračunaju sve otplate i troškovi koje će oni podmirivati do zadnjeg obroka i usporede se s originalnom obvezom koju su preuzeli. 

Mađarski vrhovni sud presudio je da banke nisu krive

Mađarski Vrhovni sud (Kurija) presudio je da banke nisu krive za gubitke zajmoprimaca nastale zbog oscilacija tečaja. Sud je zaključio da su ugovori o deviznim kreditima omogućili zajmoprimcima da iskoriste prednost povoljnijih kamata od onih u kreditima iskazanima u mađarskim forintama, zbog čega moraju snositi i rizike povezane s oscilacijama valutnih tečajeva.

Presuda u Srbiji nije pravomoćna

U posljednjem sudskom procesu u Srbiji, za razliku od procesa u Austriji i Mađarskoj, ugovor je proglašen ništetnim. To znači da su sve radnje prema tom ugovoru ništetne i moraju se poništiti vraćanjem u stanje prije ugovora. To znači da dužnik banci mora vratiti kompletan kredit, a banka dužniku sve uplaćene rate. Nasuprot tvrdnjama nekih medija u Hrvatskoj, srbijanska presuda nije pravomoćna nego tek prvostupanjska. Naravno, hrvatski pravni sustav je usklađen s EU, a srbijanski nije.

Stalno ponavljane teze o tome da su promjenjive kamatne stope nezakonite ili pak da su se nezakonito mijenjale su neutemeljene. Kamatne stope u Hrvatskoj mijenjale su se sukladno aktualnim zakonima, a to je potvrdila i sudska praksa u Hrvatskoj, ali i slične u EU. Nadalje, kamate su se mijenjale ili promjenom skupa parametara s kojim se usklađuju ili prema internim metodologijama banaka koje bi potvrdila Hrvatska narodna banka. Ako potrošač ne želi snositi rizik promjene kamatnih stopa uvijek može uzeti kredit s fiksnom kamatnom stopom".

Idi na 24sata

Komentari 37

  • SenadDedić 01.01.2014.

    sabahudine ne seri

  • ludom 01.01.2014.

    Problem je već onda, kada u ovoj banana državi (govorim o državi a ne o zemlji), moramo podići kredit. Prva klauzula koja nema veze sa normalnim bankarstvom je tako zvana "devizna klauzula". Ako mi u Hrvatskoj imamo svoju službenu valutu, krediti bi trebali biti u toj valuti. Ima banaka (srećom) koje daju kredite u hrvatskoj valuti s fiksnim kamatnim stopama. A, ako se već diže kredit, treba sve papire pomno proučiti, jer bankari jako dobro znaju neke klauzule zakamuflirati. Kada dođe do problema, dužnik nema pojma što je sve ispotpisivao.

  • ben hur panonius 29.12.2013.

    imao sam kredit i sa njim gorka iskustva koja su sada iza mene, nikada više,bankari su dobri isključivo za izbjegavanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare