To je to što me zanima!

'Nije ugroženo 50 mil. eura za Znanstvene centre izvrsnosti'

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je u utorak kako nisu ogrožena sredstva od 50 milijuna eura iz strukturnih fondova EU za Znanstvene centre izvrsnosti
Vidi originalni članak

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je u utorak kako nisu ogrožena sredstva od 50 milijuna eura iz strukturnih fondova EU za Znanstvene centre izvrsnosti, te da je u tijeku vrednovanje dokumentacije nacionalnog postupka proglašavanja tih centara i ispitivanje može li taj postupak biti prihvaćen kao pred-odabir za Poziv za dodjelu sredstava iz fondova.

 U Ministarstvu kažu kako je - zbog specifičnosti Poziva za dostavu projektnih prijedloga Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), koji bi se provodio kao ograničeni postupak odabira temeljem prethodno provedenog pred-odabira od strane Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zatražilo svu dokumentaciju nacionalnog natječaja za dostavu projektnih prijedloga za osnivanje Znanstvenih centara izvrsnosti u RH, temeljem koje su ZCI-ovi odabrani kao prihvatljivi prijavitelji na poziv.

 Dio dokumentacije su i žalbe/primjedbe na listu prijedloga Nacionalnog vijeća za osnivanjem ZCI-ja, koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta proslijedilo Nacionalnom vijeću, a na koje Nacionalno vijeće, navode, nikada nije odgovorilo. Ovih dana zatražili su, kažu, ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća na zaprimljene primjedbe i ono će biti promptno proslijeđeno u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

 Najava i objava natječaja ovisi o odgovoru tog ministarstva može li provedeni nacionalni natječaj biti prihvaćen kao pred-odabir za natječaj za europske fondove.

 "Ministarstvo ne opstruira Znanstvene centre izvrsnosti, već ovakvim pristupom želi izbjeći propust bivše Vlade u Ministarstvu poljoprivrede vezan uz Natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja, kada je zbog sumnje u neregularnosti, Europska komisija donijela odluku o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna europskih poljoprivrednih poticaja iz programa ruralnog razvoja", ističu u Ministarstvu.

 Zaključuju da je plansko razdoblje za dodjelu sredstava iz EU fondova 2014.-2020. godina, a krajnji rok za realizaciju sredstava 31. prosinca .2023. godine, "tako da nema bojazni da istraživački sektor u sedmogodišnjem razdoblju neće uspjeti u povlačenju raspoloživih sredstava".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • endorfin 08.06.2016.

    Hrvatsku je opljačkao Tuđman i njegovih 200 feudalaca. 47 milijardi eura na 77 tajnih računa Hypo banke. To je 350 milijardi kuna. Cijeli vanjski dug. Onda su sebi davali kredite i kupovali neke firme i za kunu. Sramota Porobljeni smo. Stoka sitnog zuba. Lopovima je mjesto u zatvoru. Nekad smo imali goli otok za takve. Sada imamo goli narod. Nekad je sve bilo naše. Desetljećima su naši djedovi i bake stvarali firme,a sad je sve njihovo? 60 posto ljudi nije izašlo na prošle izbore. Treba ih probuditi iz očaja. Postoji treća opcija. Dokazala se na terenu i dokazala se u saboru. Živi zid, jedina treća opcija. Sve ostalo su muljatori. Potražite njihov program na internetu. Informirajte ljude oko sebe. Moramo preuzeti odgovornost za stanje u državi. Oni koji tvrde da glasanje ništa ne mijenja su u zabludi. Da je obavezno kao u nekim naprednijim državama sabor nebi bio pun nepoštenih, lažljivih klaunova. hdz-sdp isto sr.... drugo pakovanje. Trebamo monetarnu reformu i vlastiti novac.

  • nebumtirekel 08.06.2016.

    šustar nemoj lagati. drugovi zdrpenjare podijelile otkaze stranačkim nepodobnicima i nakotile svoje otpatke po svim ministarstvima i agencijama, a ti kažeš da milijuni nisu ugroženi?!?! pa sad, zapravo si donekle i u pravu...nisu ugroženi već ih sigurno nećemo dobiti!

  • grbavo drvo 07.06.2016.

    kako napise , ^ kormilar ^ Najteže je mijenjati svoje stare navike!! Do Pobijede #

Komentiraj...
Vidi sve komentare