To je to što me zanima!

Nikola Tesla vratio se u Gospić

Spomenik slavnom izumitelju koji je miniran 1992. godine dobio je novu verziju koja se vratila u Gospić. Još su dva ovakva spomenika, djela Frana Kršinića, postavljena u svijetu
Vidi originalni članak

Nakon skoro 30 godina u Gospić se vratio Nikola Tesla. Spomenik slavnom izumitelju miniran je u veljači 1992. godine, a u svijetu su bila još dva ovakva spomenika, jedan kod slapova Niagare, a drugi kod zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Grad Gospić dao je izraditi odljev spomenika Frana Kršinića, koji su izradili u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti gdje je spomenik i stajao posljednjih godina.

- Ovo je treći istovjetni spomenik velikom Tesli i prvi koji je nakon rata postavljen u Hrvatskoj. Spomenik je odliven prije 14 godina, a na ovaj način se vraća doma nakon 29 godina, od vremena Domovinskog rata. Odliven je u bronci, težak je 1,2 tone i visine oko tri metra. Sve poslove vezane za ovaj projekt financiralo je Ministarstvo kulture RH, rekao je direktor ljevaonice Ivan Mačešić koji je neslužbeno dodao kako cijeli projekt vrijedi oko 200 tisuća eura, piše Novi list.

Spomenik su montirali ispred zgrade Kulturno-informativnog centra, a svečano otvorenje imat će 23. travnja.

 

Idi na 24sata

Komentari 108

  • prettner 28.07.2021.

    Koliko su JNA i arkanovci i srbi i beli orlovi i ostali okupatori minirali i  porušili toga po Hrvatskoj 1992 godine ??? Ajme kako to da je baš 1992 srušen i miniran jedan spomenik Tesli, kud baš te 1992 ?? Kada je Hrvatska bila već međunarodno priznata država, a Srbija je napala i okupirala i izvršila agresiju na Hrvatsku, rat bio u jeku, a gotovo trećina Hrvatske bila je pod okupacijom tadašnje Jugoslavenske narodne armije JNA (koju su i Hrvati 45 godina financirali) i ostalih srpskih paravojnih postrojba i bandi koji su pljačkali po Lijepoj našoj i sanjali o Velikoj Srbiji do Karlobaga i Karlovca i Virovitice . Kako to? Jel Tesla sanjao o velikoj srbiji? Da li bi Tesla razarao i palio gradove po Hrvatskoj u kojima je živio ? Ne, on je napisao 1936 godine da je ponosan na svoju domovinu Hrvatsku !! Koliko su srbi štete napravili po Hrvatskoj? Kad će Srbija platiti odštetu Hrvatskoj za sve to ? I onda se srbi opet vraćaju na NDH a skrivaju ulogu Srbije u holokaustu i srpsko negiranje te uloge. Knez Pavle Karađorđević i Adolf Hitler vozili su se zajedno u autu. A u ljeto 1942. Srbija dobila status prve Judenfrei države u Europi, a Nedić i  srpski popovi su se rukovali s Hitlerom, da, i ne žele priznati zločine srpske državne politike počinjene nad Židovima tada u Srbiji a i zločine u Hrvatskoj 1991-1995 nad Hrvatima , a i o logorima u Srbiji koje su imali za zarobljene Hrvate 1992. SRAMITE SE !! 

  • TsarSimeun 04.04.2021.

    Mogli bi i ovaj minirat

  • Usora1 04.04.2021.

    a di je bio?

Komentiraj...
Vidi sve komentare