To je to što me zanima!

Ništa neće rezati, poskupit će nam benzin i cigarete

Premijerka Kosor potvrdila je kako će se izmijeniti trošarine na cigarete i benzinska goriva. Rekla je kako očekuje da će deficit biti oko četiri posto
Vidi originalni članak

Kroz ovaj rebalans neće se smanjivati ni plaće niti mirovine, ali ćemo uz rebalans donijeti zaključak da se svi rashodi za 2011. zamrzavaju na ovoj razini - rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanak s koalicijskim partnerima i predstavnicima sindikata koji su u ponedjeljak okupirali Banske dvore. Najavila je da će Vlada u utorak na sjednici odlučiti o povećanju trošarina na benzin i duhanske proizvode. Ta povećanja neće zahvatiti dizel kako bi spriječili rast cijena ostalih proizvoda. Cigarete bi navodno trebale biti skuplje za kunu. Premijerka kaže da deficit neće prijeći četiri posto. U tu svrhu ministar financija Ivan Šuker je, navodno, već ušparao 1,1 milijardu dolara od ovoljetnog izdanja dolarskih obveznica. Neutrošene su ostale i dvije milijarde kuna od izdanja domaćih obveznica, piše Večernji list. Najavljenu uštedu od 1,5 milijarda kuna, koja će zahvatiti ministarstva, komentirao je predsjednik HSS-a Josip Friščić. Na pitanje je li riječ samo o kozmetičkom rebalansu, jer bi se tako moglo nazvati rezanje manje od četiri milijarde, Friščić kaže da je to relativno jer je nekima za kozmetiku puno dati 20 kuna, a netko ne priznaje parfem ispod 500 kuna. Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata sa sastanka je izašao sa smiješkom na licu i zaključio da je iskreno zadovoljan rebalansom.
- Drago nam je da će Vlada u prijedlogu proračuna za 2011. staviti poseban porez na aktivu banaka te ujedno izbjeći mogućnost da “preliju” taj porez na građane - dodao je Matijašević. Premijerka je najavila i donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim namjeravaju nametnuti pravila ponašanja za sve buduće vlade i parlamente. O svemu će u utorak izvjestiti predsjednika Ivu Josipovića.



NE DIRAJU RODILJNE NAKNADE I DOPLATAK ZA DJECU
Vlada je odlučila ne povećavati poreze, ali ni uvoditi porez bankama. Neće dirati plaće, mirovine, rodiljne naknade i doplatak za djecu. Na udaru je stavka “materijalni rashodi”, što znači da se štedi na uredskom priboru.

'POLITIKA CIJEĐENJA SUHE KRPE'
Dragan Kovačević (HNS) rekao je za Dnevnik.hr da je rebalans kozmetički i da je znak da je Vlada odustala od gospodarskih mjera i programa oporavka, a Danijel SRB iz HSP-a na predložene mjere rekao je za HTV da se mora otvoriti prostor novim projektima, a politIku Vlade kojom se nalazi novi novac nazvao je 'politikom cijeđenja suhe krpe'.

>>> Za utorak u 14 sati je najavljena sjednica Vlade na kojoj će se usvojiti prijedlog rebalansa proračuna. Premijerka Jadranka Kosor će plan rebalansa predstaviti i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • canon 23.08.2010.

    Sve se to može reći da je luksuz.

  • džag 23.08.2010.

    ne možemo mi hrvati financirati dvije države neće nam uzeti porez na plaće nego će od svega što kupimo po par kuna gule nas ,gule

  • hogar0071 23.08.2010.

    Što više pušite hrvatsko gospodarsto će biti zdravije. Naravno cigareta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare