To je to što me zanima!

Nisu bila cijepljenja: Od rujna 17 djece umrlo je od ospica

Sedamnaestero djece umrlo je od ospica u Rumunjskoj od rujna 2016., dok je više tisuća oboljelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena epidemijom
Vidi originalni članak

Sedamnaestero djece umrlo je od ospica u Rumunjskoj od rujna prošle godine, dok je više tisuća oboljelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena ozbiljnom epidemijom zbog niske razine procijepljenosti.

Umrla djeca nisu bila cijepljena, priopćio je ministar zdravstva Florian Bodog, dodavši da je najnovija žrtva djevojčica od dvije i pol godine iz grada Satu Mare na sjeveru zemlje.

Po njegovim riječima, od veljače 2016. tom se bolešću zarazilo 3400 osoba. Godinu dana ranije bilo je sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja.

Ministarstvo zdravstva uputilo je poziv stanovništvu na cijepljenje.

"To je jedini  učinkoviti način sprečavanja bolesti", kazao je Bodog. Pojasnio je da je procijepljenost stanovništva od ospica 80 posto za prvu dozu i 50 posto za drugu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča procijepljenost od 95 posto.

Uzroci tog fenomena leže u siromaštvu, nedostupnosti zdravstvenih usluga, ali i povećanom broju roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu.

Prema izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u šest europskih zemalja ospice su endemske. Radi se o Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumunjskoj.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • darac96 13.03.2017.

    znaci sve ima svoje nuspojave jer u cijepivu vi nedobivate lijek nego dobijate mrtve stanice ili proteine iz te bakteije ili virusa i onda se tijelo uci boriti protiv toga.... nekad se umiralo od visoke temparature danas je to normalno... vi sto se zalite na sastav aj procitaj sastav na svojim magicnim tabletama koje pijes kad te boli glava,porcitaj sastav na onom prefinom parizeru kojeg jedes svaki dan ili mozda na pasteti.... ljudi cjepite svoju djecu jer su vas majke cjepile i zivi ste.... kad birate izmedu zla birajte ono manje

  • hrvat1 12.03.2017.

    gaspodo u cijepu stavljaju živu da cijepivo ostaje duže vrijemesveže. svjetska zdravstvena organizacije ne dozvoljaava živu,pogotovo ne u cijepivu za malu i zdravu djecu. malo istražite... cijepivo vam biranje manjeg zla. PROTIVNIK SAM CIJEPLJENJA...

  • _Varešak_ 11.03.2017.

    Ja sam za cijepljenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare