Obavijesti

News

Komentari 82

Nisu bila cijepljenja: Od rujna 17 djece umrlo je od ospica

Sedamnaestero djece umrlo je od ospica u Rumunjskoj od rujna 2016., dok je više tisuća oboljelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena epidemijom

VIDEO

Sedamnaestero djece umrlo je od ospica u Rumunjskoj od rujna prošle godine, dok je više tisuća oboljelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena ozbiljnom epidemijom zbog niske razine procijepljenosti.

Umrla djeca nisu bila cijepljena, priopćio je ministar zdravstva Florian Bodog, dodavši da je najnovija žrtva djevojčica od dvije i pol godine iz grada Satu Mare na sjeveru zemlje.

Po njegovim riječima, od veljače 2016. tom se bolešću zarazilo 3400 osoba. Godinu dana ranije bilo je sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja.

Ministarstvo zdravstva uputilo je poziv stanovništvu na cijepljenje.

"To je jedini  učinkoviti način sprečavanja bolesti", kazao je Bodog. Pojasnio je da je procijepljenost stanovništva od ospica 80 posto za prvu dozu i 50 posto za drugu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča procijepljenost od 95 posto.

Uzroci tog fenomena leže u siromaštvu, nedostupnosti zdravstvenih usluga, ali i povećanom broju roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu.

Prema izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u šest europskih zemalja ospice su endemske. Radi se o Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumunjskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.