To je to što me zanima!

Njemačka na grčkoj dužničkoj krizi zaradila 2,9 milijardi eura

Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka 2010. godine
Vidi originalni članak

Zajmovi i obveznice koje je Njemačka kupila od 2005. godine radi pomoći Grčkoj donijeli su Berlinu dobit od 2,9 milijardi eura, potvrdila je njemačka vlada u odgovoru na upit parlamentaraca iz redova Zelenih.

Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) 2010. godine, a Njemačka i ostale članice eurozone poduprle kako bi se izbjegao bankrot Grčke.

Njemačka središnja banka Bundesbank ostvarila je dobit od 2,9 milijardi eura zahvaljujući sudjelovanju u tom programu, uplativši novac u njemački državni proračun. 

Iznos obuhvaća i 400 milijuna eura dobiti polučene na zajmu njemačke državne razvojne banke KfW, odobrenom 2010. godine.

Sven-Christian Kindler iz stranke Zelenih kazao je da je dobit za Njemačku jamčila smanjenje duga za Grčku. Dodao je također kako je neprihvatljivo da "savezna vlada popravlja stanje u proračunu milijardama dobiti ostvarene na kamatama iz Grčke".

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zapadnjak_1 22.06.2018.

    clanak je neprofesionalan, sarlatanski i namjerno pokusava navesti na krivi zakljucak, grcka je kroz mehanizme spasavanja dobila jeftine kredite politicke prirode, na trzistu se nikad ne bi mogli tako jeftino zaduziti s obzirom na probleme u kojima im se proracun nalazio - da su njemacka vlada i njemacka sredisnja banka ulozile svoj novac negdje drugdje (a mogle su), ostvarile bi vecu dobit... ali nisu, isli su spasavat grcki proracun iako je bilo profitabilnijih opcija za njih, ako su pokvareni jer ne zele posuđivat po kamati od nula posto, onda eto, njemacka je pokvarena...

  • Akull 21.06.2018.

    Osvojili cijelu EU bez ispaljenog metka,sišu pare kao parazit,tumor,virus.....

  • area 62 21.06.2018.

    Svi su oni zarađivali na propaloj Grčkoj po istom principu kao i sada na Agrokoru...

Komentiraj...
Vidi sve komentare