To je to što me zanima!

Njemačka planira 76 godina nakon završetka rata suditi čuvaru nacističkog logora (100)

Stogodišnjaku, bivšem čuvaru u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen u blizini Berlina, bit će suđeno na jesen, 76 godina nakon završetka II. svjetskog rata, izvijestio je njemački tjednik Welt am Sonntag
Vidi originalni članak

Okružni sud u Neuruppinu prihvatio je optužbe kojima se bivši čuvar tereti za pomaganje u ubojstvu 3.500 ljudi, a početak suđenja zakazan je za listopad.

Okrivljenik bi trebao imati mogućnost pojavljivanja pred sudom dva do dva i pol sata dnevno, rekao je za list glasnogovornik suda.

MASOVNA GROBNICA? Otkriveni ljudski ostaci pored Auschwitza, pokrenuta istraga

Sud za vikend nije bio dostupan za komentar.

Za optuženika, koji nije imenovan u skladu s njemačkim medijskim zakonima koji se odnose na osumnjičene, rečeno je da je radio kao čuvar logora od 1942. do 1945. u Sachsenhausenu, gdje je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi, a 20.000 ih je ubijeno.

Dok se broj osumnjičenih za nacističke zločine smanjuje, tužitelji i dalje pokušavaju privesti pojedince pred lice pravde.

SVJEDOK VREMENA Preminuo posljednji preživjeli osloboditelj logora Auschwiza

Značajna osuđujuća presuda iz 2011. prokrčila je put do većeg broja kaznenih progona jer je rad u koncentracijskom logoru prvi put utvrđen kao osnova za krivnju bez dokaza o konkretnom zločinu.

 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • jarno trulli 31.08.2021.

    imaju svjedoke?

  • Cipelcug 02.08.2021.

    A kojeg ga jarca sada inkomodiraju??.

  • 02.08.2021.

    U Hrvatskoj bi ga abolirali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare